Η Λόρι Μπέρενσον, μια νεοϋορκέζα που εξέτισε ποινή κάθειρξης 15 ετών στις φυλακές του Περού αφού καταδικάστηκε για υλική υποστήριξη σε μαρξιστές αντάρτες, θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες -πιθανώς μέσα στο σαββατοκύριακο- για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή της το 1995, δήλωσαν αξιωματούχοι και μέλη της οικογένειάς της χθες. Η 42χρονη Μπέρενσον, μητέρα ενός αγοριού 2 ετών, αποφυλακίστηκε υπό όρους την περασμένη χρονιά αφού εξέτισε το μεγαλύτερο μέρος της ποινής κάθειρξης 20 ετών που της είχε επιβληθεί. Όταν είχε αποφυλακιστεί, η κυβέρνηση του Περού απέρριψε τις εκκλήσεις να της επιτρέψει να γυρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περουβιανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα πρέπει να έχει επιστρέψει στην Λίμα ως την 11η Ιανουαρίου.

Ο πατέρας της Μπέρενσον, Μαρκ, είπε ότι είναι ευγνώμων που οι αρχές του Περού της επέτρεψαν να ταξιδέψει και πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει στη λατινοαμερικάνικη χώρα διότι δεν θέλει να παραβιάσει το νόμο.

«Είμαι χαρούμενος που έχει μια ευκαιρία να βρίσκεται εδώ για τα 70ά μου γενέθλια», είπε ο Μπέρενσον μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς στη Νέα Υόρκη. «Ανυπομονώ να βρεθώ με τον εγγονό μου και να παίξω μαζί του» .

Η Μπέρενσον, φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) προτού ασχοληθεί με ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης στη Λατινική Αμερική, συνελήφθη αφού αστυνομικοί την έβγαλαν από ένα λεωφορείο στη Λίμα πριν από 16 χρόνια και της ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία ότι ανήκε στο Επαναστατικό Κίνημα Τούπακ Αμάρου (Movimiento Revolucionario Tupac Amaru, MRTA), μια οργάνωση του περουβιανού αντάρτικου πόλεων.

Το MRTA έδρασε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, παράλληλα με μια μεγαλύτερη οργάνωση, το μαοϊκό Φωτεινό Μονοπάτι (Sendero Luminoso).

Όσο βρισκόταν στη φυλακή, έγινε γνωστή ως ικανή αρτοποιός, ενώ απέκτησε ένα παιδί με το σύντροφό της και δικηγόρο της Ανίμπαλ Απάρι, πρώην μέλος του MRTA. Η ίδια είχε δηλώσει ότι η ζωή έξω από τη φυλακή είναι «πολύ δυσκολότερη από ό,τι νόμιζα» . Γείτονές της στην Λίμα φώναζαν προσβλητικές εκφράσεις εναντίον της μετά την απελευθέρωσή της. Στη χώρα είναι ακόμη νωπά τα τραύματα του μακρόχρονου εμφυλίου πολέμου, ο οποίος στοίχισε πάνω από 69.000 ζωές.

Η Μπέρενσον δεν καταδικάστηκε ποτέ για συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες, αλλά κρίθηκε ένοχη για την παροχή υποστήριξης στο MRTA. Η ίδια λέει ότι φυλακίστηκε διότι νοίκιαζε ένα σπίτι στο οποίο έμεναν μέλη του κινήματος.

«Ωραίο θα ήταν αν οι άνθρωποι δεν με έβλεπαν ως το πρόσωπο της τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό. Ζω με αυτό. Δεν είναι εύκολο, ειδικά επειδή δεν νομίζω ότι είμαι τρομοκράτισσα», είχε δηλώσει.

Ένα στρατοδικείο την είχε καταδικάσει αρχικά σε ισόβια, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου. Η δίκη της επαναλήφθηκε σε ποινικό δικαστήριο και η ποινή της μειώθηκε έπειτα από τις πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικογένειάς της.
TAGS