Ο ηγέτης της ισχυρότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στην Αργεντινή έστειλε σαφείς ενδείξεις ότι η μακρόχρονη συμμαχία του με την κεντροαριστερή πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ οδεύει προς κατάρρευση και ότι επίκεινται συγκρούσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.   Ο Ούγο Μογιάνο, επικεφαλής του συνδικάτου CGT, θεωρείται πως ελέγχει και το συνδικάτο των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, που έχει κάπου 200.000 μέλη και την δυνατότητα να παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη λατινοαμερικάνικη χώρα-από τις εξαγωγές σιτηρών ως την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο Μογιάνο, σε μια συγκέντρωση αυτή την εβδομάδα, ανταπέδωσε τις πρόσφατες επικρίσεις που διατύπωσε η Φερνάντες σε βάρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το περονικό κόμμα της.

Η κεντροαριστερή πρόεδρος- που ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα για την δεύτερη θητεία της το περασμένο Σάββατο-επέκρινε τις πιέσεις των συνδικάτων να υπάρξουν αυξήσεις το 2011, κατηγορώντας συνδικαλιστές πως χρησιμοποιούν εκβιαστικές τακτικές για να ζητήσουν αυξήσεις μισθών.

Ο Μογιάνο-που δεν παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας της Φερνάντες-έδωσε την απάντησή του σε μια συγκέντρωση σε ένα στάδιο. Ο συνδικαλιστής ηγέτης, που προκαλεί «φόβο» σε μέρος της μεσαίας τάξης στην Αργεντινή, όπως σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε πως «ακούμε τώρα πως όταν κάποιος έχει ένα αίτημα, στην περίπτωσή μας οι εργαζόμενοι, είναι εκβιασμός. Οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζουν κανέναν, έχουμε θεμιτά αιτήματα» .

Ο Μογιάνο αποκάλεσε το κόμμα της Φερνάντες «αδειανό κέλυφος», εξηγώντας γιατί παραιτήθηκε από την ηγεσία του.
Μετά το θάνατο του συζύγου της και προκατόχου της στην προεδρία, Νέστορ Κίρσνερ, η Φερνάντες έβαλε την δική της σφραγίδα στην κυβέρνηση, προωθώντας νεαρούς πολιτικούς της συνεργάτες και υποσκελίζοντας πιο παραδοσιακούς συμμάχους του περονικού κόμματος, περιλαμβανομένων πολλών συνδικαλιστών.

Ο πληθωρισμός, που επίσημα υπολογίζεται ότι φθάνει το 9,7% αλλά ανεπίσημα εκτιμάται ότι αγγίζει το 20-25%, πυροδοτεί τα αιτήματα να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Οι μισθοί έχουν πράγματι αυξηθεί. Η ταχεία ανάπτυξη-η οποία έφθασε το 9,3% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση-και η μείωση της ανεργίας έχουν ενισχύσει τις τάξεις των συνδικάτων.

Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομική προοπτική και ενδείξεις ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαίνουν πως η Φερνάντες θα κληθεί να μειώσει το κόστος της εργασίας ώστε να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» των αγαθών που παράγει η Αργεντινή και να μειωθεί ο πληθωρισμός. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις συνήθως ξεκινούν τον Μάρτιο, αλλά το θέμα ανακινείται πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως, κάτι στο οποίο συμβάλλει η σύγκρουση της Φερνάντες με τον Μογιάνο.

Η πρόεδρος Φερνάντες, σε επίσκεψή της σε εργοστάσιο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota Motor Corp, υπογράμμισε την ανάκαμψη της χώρας από τη βαθιά κρίση στην οποία βρισκόταν πριν από μία δεκαετία.
«Το όνειρό μου, όπως κάθε προέδρου που σκέφτεται σωστά, είναι να έχουμε πλήρη απασχόληση. Για να φθάσουμε εκεί πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να μην παρεκκλίνουμε από την πορεία μας» .

Η βουλή της Αργεντινής ενέκρινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τον προϋπολογισμό για το 2012, που προβλέπει ανάπτυξη 5,1% και κατανέμει 5,67 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα για τοκοχρεολύσια. Οι βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό με 141 ψήφους υπέρ, 103 κατά και μια αποχή. Ο προϋπολογισμός συζητείται τώρα στη γερουσία.