H βουλή της Ρώμης εγκρίνει την δέσμη οικονομικών μέτρων και ο λόγος περνά τώρα στην Γερουσία. Οι στόχοι των κομμάτων και του Μάριο Μόντι. Ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι κατάφερε να εξασφαλίσει το βράδυ του Σαββάτου την έγκριση της δέσμης οικονομικών μέτρων της κυβέρνησής του από την βουλή της Ρώμης, με 402 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 22 αποχές. Πριν από τα Χριστούγεννα, ο ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, στοχεύει να λάβει και το ελεύθερο της γερουσίας.

 Όπως ήταν αναμενόμενο, η Λέγκα του Βορρά, υιοθέτησε την τακτική της κωλυσιεργίας. Προσπάθησε να καθυστερήσει με κάθε τρόπο τις εργασίες της βουλής και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στο πακέτο μέτρων αυτό, που θέτει υπό πίεση μόνον τις ασθενέστερες τάξεις. 

Η δεύτερη πολιτική δύναμη που καταψήφισε, τελικώς, τα μέτρα, είναι το κόμμα Ιταλία των Αξιών, του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, διότι δεν ικανοποιήθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα αιτήματά του για ουσιαστικότερη στήριξη των νέων, της έρευνας και της παιδείας. 

Όσο για τα δυο μεγάλα κόμματα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερία, υπερψήφισαν τα μέτρα, αλλά είναι σαφές ότι σκέπτονται ήδη την εκπόνηση συγκεκριμένης στρατηγικής που θα τους οδηγήσει με έτοιμο πρόγραμμα, στις βουλευτικές εκλογές, όταν αυτές προκηρυχθούν.

 Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασισθεί έως τώρα (κατά την συγκρότηση της κυβέρνησης Μόντι) οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν, κανονικά, την 'Ανοιξη του 2013.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όμως, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε ότι μπορεί η κυβέρνηση να μην καταφέρει να αντέξει τόσο πολύ, και όλο το κόμμα, κατά συνέπεια, πρέπει να είναι έτοιμο για την εκλογική αναμέτρηση.

Ο δε επικεφαλής των Δημοκρατικών της Αριστερας Πιερλουίτζι Μπερσάνι έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι δέχθηκε και παρεμβάσεις που δεν τον εξέφραζαν πλήρως, ενώ, κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον υποψήφιο των γάλλων σοσιαλιστών για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησε στην ανάγκη να παρουσιαστεί, σύντομα, μια κοινή πρόταση των ευρωπαίων προοδευτικών, για να ξεπερασθεί η κρίση. 

Οι δυο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, φοβούνται, δηλαδή, ότι μια παρατεταμένη απουσία τους από το κυβερνητικό σχήμα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην επαφή τους με τους ψηφοφόρους, όσο και στην εσωτερική τους συνοχή και ενότητα. Η φυγή, για παράδειγμα, βουλευτών από το κόμμα του Μπερλουσκόνι, προς το μετριοπαθές κέντρο, συνεχίζεται και τις μέρες αυτές, με τελευταίο παράδειγμα την κόρη του Μπεττίνο Κράξι, Στεφάνια που μεταπήδησε στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc.

 Έστω και αν-όπως τονίζουν οι αναλυτές-ξέρουν όλοι καλά ότι στην φάση αυτή, μια πολιτική παράταξη, χωρίς ευρύτερη στήριξη, θα μπορούσε πολύ δύσκολα να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές και φορολογικές παρεμβάσεις.

Ο Μάριο Μόντι, δείχνει, πάντως, αποφασισμένος να συνεχίσει την πορεία του. Κατά την παρέμβασή του στην βουλή, χθες βράδυ, τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν πρόκειται για την τελευταία δέσμη μέτρων, διότι αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση όλων και από την ενωτική εικόνα που θα μπορέσει να στείλει η χώρα προς τις αγορές.

Ο ιταλός πρωθυπουργός και πρώην ευρωπαίος επίτροπος, πρόσθεσε, δε, ότι ο επόμενος στόχος του είναι η μείωση των περιορισμών και η αναθεώρηση των κανόνων που αφορούν τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ, παράλληλα, στην αρχή του νέου έτους, πρόκειται να ανοίξει και ο όλος φάκελος του εργασιακού, με σκοπό να υπογραφούν νέες συμφωνίες. Η κυβέρνηση Μόντι, σε γενικές γραμμές, στοχεύει στην αύξηση των μόνιμων σχέσεων εργασίας , υπό τον όρο, όμως, να μπορούν να διακόπτονται πιο εύκολα απ΄ ότι μέχρι σήμερα, παρέχοντας, βέβαια, στον εργαζόμενο και υψηλότερες αποζημιώσεις. 

Η διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα- που για την ερχόμενη Δευτέρα ετοιμάζουν οκτάωρη απεργία στο δημόσιο και έχουν ήδη απορρίψει την δέσμη οικονομικών μέτρων- προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη.