Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος βασικά υποστηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, είναι από χθες βράδυ νέος δήμαρχος Λευκωσίας. Συγκέντρωσε ποσοστό 57,24 %, έναντι 39,23% της βασικής αντιπάλου του και ως χθες δημάρχου Ελένης Μαύρου, η οποία βασικά υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και 3,52% του Κωνσταντή Καντούνα.   Γενικά, στις δημοτικές εκλογές καταγράφηκε ποσοστό αποχής 31%.  
   
Στη Λεμεσό επανεξελέγη ο Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Ο κ. Χρίστου εξασφάλισε ποσοστό 58%, έναντι 42 % του Ανδρέα Κυπριανού, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ.   
   
Νέος δήμαρχος Λάρνακας εξελέγη ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης με ποσοστό 55%, έναντι 45% του Νίκου Κλεάνθους. Τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη υποστήριζαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, ενώ ο Νίκος Κλεάνθους υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.  
   
Στον δήμο Στροβόλου, έναν από τους μεγαλύτερους της μείζονος Λευκωσίας, επικράτησε ο Λάζαρος Σαββίδης, έναντι του μέχρι χθες δημάρχου Σάββα Ηλιοφώτου. Ο κ. Σαββίδης, ο οποίος είχε την υποστήριξη ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ εξασφάλισε ποσοστό 55,46%, έναντι 44,36% που έλαβε ο Σάββας Ηλιοφώτου και ο οποίος είχε την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.   
   
Στην Πάφο επανεξελέγη, με 49,10% ο νυν δήμαρχος Σάββας Βέργας, που υποστηρίχθηκε από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, έναντι 47,54% του Φειδία Σαρίκα, ο οποίος είχε την υποστήριξη του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ. Ο Ανδρέας Ευστρατίου εξασφάλισε το 3,36% των ψήφων.  
   
Στον κατεχόμενο δήμο Κυρήνειας εξελέγη ο Γλαύκος Καριόλου με 52,78%, ο οποίος είχε μόνο την υποστήριξη του Κινήματος Οικολόγων.   
   
Στο Παραλίμνι εξελέγη ο Θεόδωρος Πυριλής με 53,27%. Ο μέχρι χθες δήμαρχος Ανδρέας Ευαγγέλου συγκέντρωσε το 46,7% των ψήφων.   
   
Οι νέοι δήμαρχοι θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους την 1η Ιανουαρίου 2012.  
   
Τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης τους εξέφρασαν, με δηλώσεις τους, οι αρχηγοί των κομμάτων.   
   
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αφού ανέφερε ότι από τους 38 υποψηφίους και υποψήφιες που υποστήριξε ο ΔΗΣΥ στις δημοτικές εκλογές εξελέγησαν οι 26 και ότι τα ποσοστά της παράταξης με βάση τα κομματικά ψηφοδέλτια επιβεβαιώνουν ακόμα πιο έντονα τη δικαίωση της πολιτικής που ακολουθεί το κόμμα, σημείωσε πως τα αποτελέσματα των εκλογών στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα απαρέσκειας προς την Κυβέρνηση ενώ παράλληλα «δικαιώνουν την πολιτική που ως παράταξη χαράξαμε και ακολουθούμε με συνέπεια».  
   
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως ο λαός απέρριψε την προσπάθεια απομόνωσης του ΑΚΕΛ και ότι υπάρχει σαφής βελτίωση του κόμματος σε σύγκριση με το 2006.   
   
Ανέφερε πως αυτή η εκλογική μάχη δόθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες για το ΑΚΕΛ και ότι κάποιοι επεδίωξαν να μετατρέψουν τις Τοπικές Εκλογές, που έχουν τη δική τους ιδιομορφία, σε εκλογές, πολιτικές, κομματικές. «Είναι ξεκάθαρο από το εκλογικό αποτέλεσμα ότι ο κυπριακός λαός έχει απορρίψει αυτή την προσπάθεια απομόνωσης του ΑΚΕΛ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το ΑΚΕΛ κατάφερε να εκλέξει 9 δικούς του δημάρχους, άλλους 8 δημάρχους με δική του υποστήριξη, ενώ υπάρχει αριθμός δημάρχων που είχαν είτε καθολική, είτε ευρύτερη υποστήριξη.   
   
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι το μόνο συμπέρασμα των δημοτικών εκλογών είναι ότι δεν αποτελούν πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές. Εξέφρασε, παράλληλα, προβληματισμό για το ποσοστό της αποχής, σημειώνοντας ότι «με το ποσοστό της αποχής να σπάει κατά πάσα πιθανότητα ένα νέο ρεκόρ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον ιδιαίτερο προβληματισμό μου για την πορεία που έχει πάρει η πολιτική μας ζωή».   
   
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως η μη συσπείρωση σε ό,τι αφορά την εκλογή του Σάββα Ηλιοφώτου στον Δήμο Στροβόλου, «θα μας προβληματίσει αφού μελετήσουμε βεβαίως που οφείλεται η μη συσπείρωση, γιατί υποστηρίχθηκε από τρία πολιτικά κόμματα». Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση, «γιατί σε αριθμό Δήμων και Κοινοτήτων οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τις προτάσεις μας σε ό,τι αφορά θέσεις Δημάρχων, Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων, μελών στα όργανα των τοπικών αρχών και μελών Σχολικών Εφορειών».