Το Πεκίνο επέλεξε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν για την επιστροφή του στο δημόσιο βίο, με τη συμμετοχή του σε ένα οικονομικό φόρουμ, στη διάρκεια του οποίου συνέκρινε την ευρωζώνη με «μια βάρκα που βουλιάζει», ενώ εξέφρασε και την αντίθεση του στο σχέδιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα. «Η στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε σωστά», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ και πρόσθεσε «Είναι κρίμα».

Προσκεκλημένος της NetEase, ενός από τους γίγαντες του Ιντερνετ στην Κίνα, ο Στρος-Καν εκφώνησε μια 45λεπτη ομιλία, στη διάρκεια της οποίας επέκρινε έντονα τα μέτρα διάσωσης που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες.      
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις χρηστών του Ιντερνετ. 

'Υστερα από επτά και πλέον μήνες αναστάτωσης της προσωπικής του ζωής, ο Στρος-Καν επέλεξε μια οικονομική διάσκεψη στην κινεζική πρωτεύουσα για να επανακάμψει ως ειδικός στην μακροοικονομία με την μεγάλη του εμπειρία στην ηγεσία του ΔΝΤ   

Στους ξένους δημοσιογράφους που του έθεταν πιο προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με το δικαστικό του αγώνα, την ψυχολογική του κατάσταση και με τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το Πεκίνο για να επανέλθει στο προσκήνιο, έδινε συνεχώς την ίδια απάντηση: «Κανένα σχόλιο».    

«Βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να περνούν από το ένα σχέδιο διάσωσης στο άλλο, από τη μια σύνοδο κορυφής στην άλλη, πάντα χωρίς να παραδέχονται τις απώλειες, χωρίς να επιτρέπουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνοντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη", τόνισε ο Στρος- Καν στην ομιλία του. 

«Με την πρόσφατη θύελλα, η βάρκα φάνηκε ότι δεν μπορούσε πλέον ν΄αντέξει»
, τόνισε μιλώντας για την ευρωζώνη.    
«Το γεγονός ότι το ευρώ είναι ακόμα στο μέσον του ποταμού και ότι η νομισματική ένωση δεν έχει υλοποιηθεί το καθιστά πολύ πολύ ευάλωτο και η βάρκα φαίνεται ότι είναι έτοιμη να βουλιάξει», πρόσθεσε.    

«Δεν έχω πεισθεί ότι ο (γάλλος πρόεδρος) Νικολά Σαρκοζί και η (γερμανίδα καγκελάριος) Αγγελα Μέρκελ μπορούν να συνεννοηθούν και αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το ευρωπαϊκό σύστημα έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να προχωρήσει», υποστήριξε.
TAGS