Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σκληρούς δικτάτορες παγκοσμίως, ο «Αγαπητός Ηγέτης» της Βόρειας Κορέας, Kιμ Γιονγκ-Ιλ, αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την ασιατική χώρα, έχοντας μία πορεία που συνοδευόταν πάντα από μύθους και σκοτεινά σενάρια, ανάλογα της εσωστρέφειας του αυταρχικού καθεστώτος της Πιονγιάνγκ. Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1942 στο σοβιετικό χωριό Vyatskoye, με τους γονείς του να έχουν εξοριστεί εκεί, εξαιτίας της συμμετοχής τους σε ένα κορεατικό-κινεζικό τάγμα της 88ης Σοβιετικής Φρουράς, που πολέμησε ενάντια στην ιαπωνική κατοχή της Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν πο Ιάπωνες παραδόθηκαν στις συμμαχικές δυνάμεις. Η οικογένεια των Κιμ επέστρεψε στην Πιονγκγιάνγκ, όπου ο πατέρας του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, ανέλαβε τα ηνίας της εξουσίας στην νεοϊδρυθείσα Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ έχασε έναν γιο από πνιγμό και τη σύζυγό του του σε γέννα και γι' αυτό έστειλε τον Γιονγκ-Ιλ σε σχολείο στην Κίνα το διάστημα 1950-1960. Ο Κορεατικός Πόλεμος μαινόταν και γι' αυτόν το λόγο η Πιονγκγιάνγκ ήταν ανασφαλής τόπος.

Παρακολούθησε πρακτικά μαθήματα, ώστε να προετοιμαστεί για την ηγεσία εργατικών ενώσεων, ενώ δίδαξε μαρξιστική πολιτική θεωρία σε ενώσεις νεολαιών. Αποφοίτησε το 1964 από το πανεπιστήμιο το 1964 και ενταχθηκε στο Εργατικό Κόμμα της Κορέας.

Eνασχόληση με την πολιτική

Τις επόμενες τρεις δεκαετίες αφιερώθηκε στην ενίσχυση της εικόνας του πατέρα του, αυξάνοντας την δική του ισχύ εντός της κυβέρνησης. Πήρε τον έλεγχο της προπαγάνδας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των τεχνών, των ΜΜΕ και των στρατιωτικών δομών.

Το 1974 ανακηρύχθηκε και επίσημα διάδοχος του πατέρα του, με δύο βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες αναμίχθηκε, στη Μπούρμα (1983) και σε αεροσκάφος των Κορεατικών Αερογραμμών (1987), να δίνουν μία πρόγευση για την σκληρή γραμμή που θα ακολουθούσε όταν θα αναλάμβανε την ηγεσία της χώρας. Παράλληλα, απαιτούσε πειθαρχία και υπακοή, ειδάλλως, η τιμωρία θα ήταν κάτι παραπάνω από σκληρή.

Hγέτης της Βόρειας Κορέας

Στις 8 Ιουλίου του 1994 ο 82χρονος Κιμ Ιλ Σουνγκ πέθανε από ανακοπή καρδιάς, παίρνοντας τον τίτλο του «Αιώνιου Προέδρου». Ο τίτλος αυτός, εμπόδισε την άμεση ανάληψη της προεδρίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ, αφού ήταν αντιδημοφιλής επιλογή στο Κόμμα και χρειάστηκε να περάσει καιρός ώστε να αναλάβει την εξουσία και συγκεκριμένα το 1998, οπότε η θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της χώρας, την οποία κατείχε, θεωρήθηκε ως η υψηλότερη του κράτους.

Ως ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικεντρώθηκε στην στρατιωτική ισχυροποίηση της χώρας, απομονώνοντάς την από τη διεθνή κοινότητα, εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος και των δοκιμών πυρηνικών πυραύλων (2006 και 2009).

Δέχθηκε διεθνή πυρά για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως για τα περίφημα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», στα οποία κρατούνταν δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, που έδειξαν ανυπακοή στον «Αγαπητό Ηγέτη». Παράλληλα, η ελευθερία του τύπου, των πολιτικών αντιπάλων και η ισονομία εντός του κράτους ήταν μάλλον... ανέκδοτο.

Κατηγορείται για την απαγωγή Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών πολιτών σε παραλίες της Βόρειας Κορέας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των μυστικών υπηρεσιών και την κατανόηση πολιτιστικών στοιχείων των χωρών τους.

Πιστεύεται ότι παντεύτηκε μία φορά, ότι έχει ένα παιδί από το γάμο του και ότι είχε τρεις ερωμένες με άλλα δύο παιδιά.

Από το 2008, οπότε και πιστεύεται ότι υπέστη έμφραγμα, αραίωσε τις δημόσιές του εμφανίσεις.Ακριβά και εκκεντρικά γούστα

Από τα λίγα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την προσωπική ζωή του, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ήταν γνωστός για τα εκκεντρικά και ακριβά γούστα του. Εισήγαγε κάθε χρόνο κονιάκ αξίας 700.000 δολαρίων, έτρωγε αστακό, χαβιάρι, σούσι υψηλής ποιότητας, ενώ ήταν γνωστό ότι του άρεσε και το ψητό κρέας γαϊδάρου.

Λάτρευε να βλέπει χολιγουντιανές ταινίες δράσης και θρίλερ, όπως «Ράμπο» και «Παρασκευή και 13», ενώ ήταν θαυμαστής και της Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Παράλληλα, αγαπούσε τα γρήγορα αυτοκίνητα.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ήταν μέγας θαυμαστής του Έρικ Κλάπτον, τον οποίο, μάλιστα, κάλεσε και στην Πιονγκγιάνγκ, με τον αμερικανό καλλιτέχνη να μην δέχεται την πρόσκληση.

Απίστευτοι μύθοι γύρω από το όνομά του

Tη γέννησή του ακολούθησαν διάφοροι μύθοι, όπως ότι πάνω από το βουνό Baekdu που γεννήθηκε, φάνηκαν δύο ουράνια τόξα, ενώ σύμφωνα με τους βιογράφους του, εμφανίστηκε στον ουρανό ένα νέο άστρο.

Λέγεται ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ διόρθωσε (!) και κατέκρινε τις καθηγήτριές στο σχολείο, για λανθασμένες ερμηνείες της ιστορίας.

Ο πρώην ηγέτης της Βόρειας Κορέας έγραψε έξι όπερες μέσα σε μία διετία, σχεδίασε έναν ουρανοξύστη 170 μέτρων στο κέντρο της Πιονγκγιάγκ, έγραψε 1.500 βιβλία κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του ετών, προσθέτει η προσωπική του βιογραφία!Τέλος, σύμφωνα με μαρτυρίες, προσλάμβανε υπηρέτη, που είχε ως αρμοδιότητα να ελέγχει κάθε κόκκο ριζιού που θα έτρωγε....


Βαγγέλης ΒιτζηλαίοςΣχετικά θέματα: