Τη μαζική δολοφονία δεκάδων στρατιωτών που προσπάθησαν να λιποτακτήσουν καταγγέλλουν σύροι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ενώ επισημαίνουν ότι και τη Δευτέρα δεκάδες ήταν τα θύματα των συγκρούσεων διαδηλωτών με τον στρατό. Οπως αναφέρουν ακτιβιστές που επικαλούνται τη μαρτυρία επιζώντα, περίπου 60 με 70 στρατιώτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν από στρατόπεδο σκοτώθηκαν όταν άλλοι στρατιώτες τους επιτέθηκαν με πυροβόλα όπλα. Η μονάδα των λιποτακτών ήταν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μία ζώνη που όλο και περισσότερο γίνεται το επίκεντρο συγκρούσεων ανάμεσα στον τακτικό στρατό και σε λιποτάκτες, οι οποίοι εδρεύουν πλέον μέσα στο έδαφος της χώρας. Αλλοι 30 άμαχοι σκοτώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Συνολικά 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Μάρτιο, σε μία αντιπαράθεση που έχει πλέον σαφή χαρακτηριστικά εμφύλου πολέμου.

Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες των πολιτών δεν έχουν κοπάσει παρά το ότι καταπνίγονται συστηματικά από τις Αρχές. Εν τω μεταξύ, μετά από πιέσεις από τη πλευρά της Ρωσίας, η Συρία αποφάσισε να δεχτεί τους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, πρόταση που είχε κατατεθεί πριν από αρκετές εβδομάδες αλλά δεν είχε υλοποιηθεί λόγω της κωλυσιεργίας της Δαμασκού.

Πηγή: tovima.gr
TAGS