Ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες έφτασε τους 957, ανακοίνωσε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας (OCD) σήμερα.  Οι περισσότεροι νεκροί καταγράφηκαν στην πόλη Καγκαγιάν ντε Ορο των νοτίων Φιλιππίνων (579) και 279 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην γειτονική πόλη Ιλιγκαν, δήλωσε ο επικεφαλής του OCD Μπενίτο Ράμος. Ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακίνο επισκέφτηκε τις δύο πόλεις και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τα θύματα της καταστροφής με όλους τους πόρους που διαθέτει. 

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι περίπου 8,6 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους, για την αποκατάσταση εργοστασίων, για την παροχή φαρμάκων και για την εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης πλημμυρών. 

Ο Ακίνο ζήτησε επίσης από τους τοπικούς αξιωματούχους να εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να βρεθούν οι αγνοούμενοι. 

Από την πλευρά του, ο Ράμος τόνισε ότι το OCD λαμβάνει συγκεχυμένες πληροφορίες από τις τοπικές αρχές, τα συνεργεία διάσωσης και τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί. "Έχουμε χάσει το λογαριασμό", είπε χαρακτηριστικά. 

Κυβέρνηση και οργανώσεις αρωγής διανέμουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα σε περισσότερους από 330.000 ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι. Περίπου 43.000 από αυτούς ζουν σε άθλια κέντρα υποδοχής, χωρίς τις βασικές υποδομές, αναγκάζοντάς τους να ζητιανεύουν φαγητό στους δρόμους.