Απεργούν την Πέμπτη οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Βέλγιο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θέλει να περάσει η νέα κυβέρνηση του Ελιό Ντι Ρουπό από το κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους.  Η «ημέρα δράσης» των Βέλγων δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει απεργίες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταχυδρομεία, την πυροσβεστική και τις διοικητικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Δεκεμβρίου, τερματίζοντας μια πολιτική κρίση διάρκειας 541 ημερών, θέλει να καλύψει το χαμένο χρόνο και να ψηφίσει την Πέμπτη μια σημαντική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τομέα.

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα στα 65 χρόνια, δεν θα αλλάξει, όμως για την πρόωρη συνταξιοδότηση θα απαιτούνται πλέον 42 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 62 ετών, αντί για 35 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών. Για τα βαρέα επαγγέλματα το όριο θα αυξηθεί από τα 58 στα 60 χρόνια.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να ευθυγραμμίσει το σύστημα του δημόσιου τομέα με αυτό του ιδιωτικού και να καταργήσει ορισμένα ειδικά καθεστώτα, όπως αυτό των πιλότων, των αλιέων και των δημοσιογράφων.