Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD), το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στη νέα Βουλή της Σλοβενίας θα προτείνει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ για Πρόεδρο του ΣώματοςΑν οριστεί Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Παχόρ δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος την άνοιξη, δήλωσε ο εκτελών χρέη αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σάμο Μπεβκ.

Η είδηση γνωστοποιήθηκε εν μέσω των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής πιθανότατα τον πρώην δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς.

Ο κ. Παχόρ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι δεν προτίθεται να εισέλθει στο συνασπισμό, παρ’ ότι το κόμμα του στήριξε τις διαπραγματεύσεις με τον κ. Γιάνκοβιτς.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν απόντος του πρώην πρωθυπουργού, καθώς αναρρώνει από σοβαρή λοίμωξη του μέσου ωτός στο νοσοκομείο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα και προγραμματίζεται συνάντηση με τον κ. Γιάνκοβιτς, είπε ο κ. Μπεβκ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών θα καταθέσει αύριο πρόταση να αναλάβει ο κ. Παχόρ την προεδρία της Βουλής. 

Η πρόταση πρέπει να κατατίθεται από δέκα βουλευτές και να στηριχθεί από 46 από τα συνολικά 90 μέλη του Κοινοβουλίου. 

Με βάση τις δηλώσεις εκπροσώπων άλλων πολιτικών κομμάτων, ο Παχόρ φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους για το διορισμό του.