Δύο ημέρες μετά το θάνατο του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, κανένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα από τη ρωσική ηγεσία δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής, παρά το ότι πολλοί δυτικοί ηγέτες ήδη απέτισαν φόρο τιμής στον θανόντα. "Τη Δευτέρα, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα διαβίβασε ένα συλλυπητήριο μήνυμα της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στον πρόεδρο της Τσεχίας" Βάτσλαβ Κλάους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκατσέβιτς.

"Το μήνυμα διαβιβάστηκε εκ μέρους της ρωσικής ηγεσίας", περιορίστηκε να πει ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα Βλαντίμιρ Φιοντόροφ, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξήγησαν σήμερα ότι η απουσία αντίδρασης εκ μέρους του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ οφείλεται στην έχθρα του Βάτσλαβ Χάβελ προς το πρόσωπο του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Χάβελ είχε χαρακτηρίσει "νέο τύπο δικτατορίας", την εποχή Πούτιν που άρχισε το 2000 με τις δύο προεδρικές του θητείες.

Υπό την πίεση του Χάβελ, ο ιδιωτικός γερμανικός σύλλογος Werkstatt Deutschland ματαίωσε τον Ιούλιο την απονομή στον Πούτιν του βραβείου Quadriga, με το οποίο τιμώνται προσωπικότητες για τις "προσπάθειές τους για το δημόσιο καλό", από το χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, του πολιτισμού που με τη δράση τους αποτελούν πρότυπα για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Την ώρα που πολλοί αρχηγοί κρατών και προσωπικότητες αναμένονται στην κηδεία του Χάβελ την Παρασκευή, στην Πράγα, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι "δεν είναι σε θέση να πει ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία" στην τελετή.

Χθες Δευτέρα ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, ιστορική μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης, απέτισαν φόρο τιμής στον Χάβελ ο οποίος πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 75 ετών.

Δεκάδες Ρώσοι μετέβησαν στην πρεσβεία της Τσεχίας στη Μόσχα για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων κι ορισμένοι άφηναν λίγα λουλούδια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της πρεσβείας.