Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρωσία για την υπόθεση διάσωσης των ομήρων Τσετσένων αυτονομιστών, τον Οκτώβριο του 2002. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρωσία θεωρώντας κακοσχεδιασμένη και αναποτελεσματική την επιχείρηση διάσωσης των ατόμων που τον Οκτώβριο του 2002 κρατούνταν όμηροι από Τσετσένους αυτονομιστές μέσα σε θέατρο της Μόσχας.

Θεωρώντας ότι η απόφαση που είχαν λάβει τότε οι ρωσικές αρχές να χρησιμοποιήσουν ένα, άγνωστης ακόμη σύνθεσης, αέριο για την εξόντωση των Τσετσένων αυτονομιστών ήταν δικαιολογημένη, το Δικαστήριο δεν καταδίκασε την Ρωσία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, παρ' όλο που κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης της πλειοψηφίας των ομήρων 125 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, είτε επί τόπου ή στα νοσοκομεία της πόλης.

Καταδίκασε όμως την Ρωσία για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προβλέπουν επαρκή σχεδιασμό σε ανάλογης σημασίας επιχειρήσεις διάσωσης, αποτελεσματική έρευνα για τις ευθύνες των Ρωσικών αρχών και αναποτελεσματική παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας σε ομήρους.

Με την απόφαση του Δικαστηρίου, υποχρεώνεται η Ρωσία να καταβάλλει 1.254.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική και υλική βλάβη στους 64 Ρώσους πολίτες που προσέφυγαν στο Δικαστήριο και υπήρξαν όμηροι των Τσετσένων ή είναι συγγενείς ομήρων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους (Υπόθεση Φινογκένοφ κατά Ρωσίας).