Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κατά την καθιερωμένη του ομιλία επ’ ευκαιρία της ανταλλαγής των ευχών των Χριστουγέννων με τους υπόλοιπους πολιτικούς ιθύνοντες της χώρας, τόνισε ότι με «την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι η διεθνής βιωσιμότητα της χώρας ήταν σε οριακή κατάσταση». Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κυβέρνηση τεχνοκρατών, ο Τζ. Ναπολιτάνο πρόσθεσε: «αποτελεί μια σαφώς επιφανειακή προσέγγιση το να πιστεύει κανείς ότι η Δημοκρατία έχει παυθεί. Ήταν χρέος μου να αποφύγω τη διάλυση της βουλής και της γερουσίας, αυτή η κυβέρνηση αποτελεί πολύτιμο απόθεμα για τη χώρα».

Ο Ιταλός πρόεδρος υπενθύμισε ότι «δεν υπήρξε καμία προδοσία της λαϊκής βούλησης, διότι το Σύνταγμα δεν αναφέρει ότι τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να είναι βουλευτές και επίσημοι εκπρόσωποι των κομμάτων». Όσον αφορά το μέλλον της χώρας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θέλησε να υπογραμμίσει ότι «ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και η Ιταλία μπορεί να τα καταφέρει μόνον χάρη σε μια μεγάλη, ομαδική προσπάθεια, μια μεγάλη ηθική, κοινωνική και πολιτισμική κινητοποίηση», ενώ αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να διασπαστεί σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ή βάση αντίθετων αδιαλλαξιών και αποκλειστικών προσδοκιών».

Όπως υπενθυμίζουν οι Ιταλοί σχολιαστές, η αναφορά του ανώτατου εκπροσώπου του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας τους σε τυχόν «παύση της Δημοκρατίας» δεν είναι τυχαία, διότι η συγκεκριμένη έκφραση (democrazia sospesa, στα ιταλικά) χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε αναφορά του στη νέα πολιτική κατάσταση και στον σχηματισμό της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Στη συνέχεια, όμως, ο «Καβαλιέρε» έκανε ένα βήμα πίσω, τονίζοντας ότι «όταν κανείς μιλά στο ακροατήριό του, χρησιμοποιεί κάπως δυνατές εκφράσεις». «Η σημερινή κατάσταση, πάντως, αποτελεί πολιτική ανωμαλία» πρόσθεσε ο πρώην μεγιστάνας-πρωθυπουργός.