Αυξητική τάση εμφανίζει η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω Διαδικτύου, παρατηρεί η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βιβιάν Ρέντινγκ, απαντώντας σε σχετικη ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Παπανικολάου.

Όπως τόνισε η Ολλανδή Επίτροπος, η κατανόηση της λειτουργίας των αγορών διακίνησης παράνομων ναρκωτικών ουσιών και της κλίμακας διακίνησης μέσω του Διαδικτύου, αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη αποτελεσματικής δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε, η Επιτροπή χρηματοδότησε μελέτη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012. Εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας των αγορών ναρκωτικών ουσιών, η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διακίνησής τους.

Σε σχετική του δήλωση, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, επαρκή μέσα για τον περιορισμό της διάδοσης των ναρκωτικών μέσω Διαδικτύου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η καταπολέμηση των ναρκωτικών εμπίπτει καταρχήν στις αρμοδιότητες των κρατών-μελών τα οποία και είναι υπεύθυνα να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά εργαλεία που τους παρέχονται.