Άρχισε ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο


Οι Αιγύπτιοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Κάιρο που μέσα σε πέντε ημέρες στοίχισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους.    Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις οκτώ το πρωί στο ένα τρίτο των επαρχιών της χώρας, ανάμεσά τους η Γκίζα (που περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του δυτικού Καΐρου), το Σουέζ και το Ασουάν.   
   
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο ημέρες. Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο ήταν 67%, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.   
   
Οι ισλαμιστές διεκδικούν τουλάχιστον το 70% των ψήφων σε αυτήν την φάση, μετά τη νίκη τους με 65% στον πρώτο γύρο που άρχισε στις 28 Νοεμβρίου.   
   
Οι ψηφοφόροι εκλέγουν τα μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης (Κάτω Βουλή) και η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Θα ακολουθήσει η διαδικασία για τη Σούρα (Άνω Συμβουλευτική Βουλή), που θα τελειώσει τον Μάρτιο. Οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου.   
   
Οι εκλογές, οι πρώτες από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο, έφεραν στο φως το χάσμα ανάμεσα στους Αιγύπτιους που θεωρούν ότι οι εκλογές αυτές είναι ένα πρώτο βήμα προς την δημοκρατία και σε αυτούς που πιστεύουν ότι η νέα Βουλή, ο ρόλος της οποίας είναι ασαφής, θα επιτρέψει στον στρατό να παραμείνει στην εξουσία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο