Το ποσοστό του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 2%, σύμφωνα με μια έρευνα η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μερικές ημέρες αφού ένα σημαντικό στέλεχός του παραιτήθηκε εν μέσω διενέξεων για την γερμανική πολιτική έναντι της ευρωζώνης.   Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern κατέδειξε ότι το ποσοστό του FDP έπεσε μια μονάδα την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο του κόμματος, το οποίο θεωρείται φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις και είχε συγκεντρώσει το ιστορικό του υψηλό--ποσοστό 14,6%--στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009.  
   
Η δημοτικότητα του FDP μειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια και είναι εμφανής η δυσαρέσκεια μεταξύ των υποστηρικτών του έναντι της ηγετικής του ομάδας, που υποσχόταν φοροαπαλλαγές, αλλά δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.  
   
Την περασμένη εβδομάδα ο Κρίστιαν Λίντνερ, ένας νέος και ανερχόμενος πολιτικός του κόμματος, παραιτήθηκε από το θώκο του γενικού γραμματέα του FDP, βαθαίνοντας την εσωκομματική κρίση και δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με το εάν και κατά πόσον ο Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος αναδείχθηκε επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών τον Μάιο, μπορεί να επιβιώσει για πολύ.  
   
Οι λεγόμενοι ευρωσκεπτικιστές στο FDP έχασαν οριακά σε μια μη δεσμευτική εσωκομματική ψηφοφορία σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) την Παρασκευή. Το εσωκομματικό δημοψήφισμα κρίθηκε άκυρο, λόγω της χαμηλής συμμετοχής όμως, το 44% όσων ψήφισαν, συντάχθηκαν με τους ευρωσκεπτικιστές τασσόμενοι εναντίον του ταμείου της ΕΕ.  
   
Οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2013. Το FDP, το οποίο υπέστη μεγάλες απώλειες σε έξι από τις επτά κρατιδιακές εκλογικές αναμετρήσεις το 2011, θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% των ψήφων για να διατηρήσει το σημερινό αριθμό εδρών του στη βουλή.  
   
Η εκλογική καθίζηση του FDP θεωρείται επικίνδυνη για την Μέρκελ, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θέλει να διεκδικήσει τρίτη θητεία, αλλά μοιάζει όλο και πιο πιθανό να αναγκαστεί να αναζητήσει άλλον κυβερνητικό εταίρο, εάν θέλει να συνεχίσει.  
   
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa κατέδειξε ότι το ποσοστό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ παραμένει σταθερό, στο 35%. Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 28% και εκείνο των συνηθισμένων εταίρων τους, των Πρασίνων, ήταν και αυτό σταθερό στο 14%.  
   
Το κόμμα Die Linke κατέγραψε πτώση δύο μονάδων (7%), ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατέγραψε αντίθετα αύξηση 2%, στο 9%.  
   
Πολιτικοί επιστήμονες και συντηρητικοί πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η σταθερότητα του FDP και του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Μέρκελ συνολικά ενδέχεται να τεθεί σε αμφισβήτηση εάν το κόμμα συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από το ποσοστό του 5% για μια παρατεταμένη περίοδο.