Συνελήφθησαν χθες στο όρος Κοπαόνικ της Σερβίας, οι Ζβόνκο και Ζάρκο Βεσελίνοβιτς από τη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, τους οποίους η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) χαρακτήρισε βασικούς οργανωτές των επεισοδίων βίας εναντίον μελών της KFOR στη διάβαση Γιάρινιε και στα οδοφράγματα στη Γιαγκνιένιτσα, στο βόρειο Κόσοβο.   Ο διοικητής της KFOR Έρχαρντ Ντρεβς, στις 12 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι οργανωτές των επεισοδίων σε βάρος των διεθνών δυνάμεων ήταν ο Ζβόνκο Βεσελίνοβιτς και ο αδερφός του και πρόσθεσε ότι η KFOR έχει φωτογραφίες που το επιβεβαιώνουν.  
   
Ο Γερμανός στρατηγός τόνισε ότι στις φωτογραφίες διακρίνονται οι Ζβόνκο και Ζάρκο Βεσελίνοβιτς και ότι ο πρώτος ήταν ο οργανωτής των επεισοδίων στη διάβαση Γιάρινιε στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, καθώς και ότι τις επιθέσεις εναντίον μελών της KFOR στο χωριό Γιαγκνιένιτσα οργάνωσε ο αδερφός του.  
   
Χάρη στις φωτογραφίες από τα επεισόδια στα οδοφράγματα που έχουν στήσει Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου έχει αναγνωριστεί συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων που συμμετείχε στις βιαιότητες. Οι φωτογραφίες παραδόθηκαν στην αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), η οποία συνεργάζεται στενά με τις σερβικές αρχές, πρόσθεσε ο διοικητής της KFOR.  
   
Οι Ζβόνκο και Ντάρκο Βεσελίνοβιτς, 31 και 26 ετών, κρατούνται προφυλακισμένοι στο αστυνομικό τμήμα του Κράλιεβο, πόλη στην κεντρική Σερβία.  
   
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης του Κράλιεβο, ο Ζβόνκο Βεσελίνοβιτς συνελήφθη,καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι διέπραξε το αδίκημα της παράνομης κατασκευής, κατοχής και πώλησης όπλων και εκρηκτικών υλών.  
   
Ο Ζάρκο Βεσελίνοβιτς συνελήφθη λόγω βάσιμων υποψιών ότι διέπραξε το αδίκημα της κατάχρηση δημόσιας θέσης.   
   
Η εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου στο τέλος Οκτωβρίου σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας Ζβόνκο Βεσελίνοβιτς από την Κόσοβσκα Μιτρόβιτα και ο Αλβανός επιχειρηματίας Μέντορ Μπεκίρι είναι επικεφαλής δικτύου λαθρεμπορίου που διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά.   
   
Οι λόγοι της σύλληψης δεν συνδέονται με τη δήλωση του διοικητή της KFOR, Έρχαρντ Ντρέβς, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα τους υπέδειξε ως οργανωτές των ταραχών, ανέφεραν στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, εκπρόσωποι του υπουργείου της Σερβίας, αρμόδιου για θέματα Κοσόβου.  
   
Η σερβική αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία να ερευνά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή του Κοσόβου και ο ειδικός εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα έχει ενημερωθεί για τη σύλληψη, τόνισαν.  
   
Ο εκπρόσωπος της KFOR Ούβ Νοβίτσκι δήλωσε στο Tanjug ότι η KFOR είναι ικανοποιημένη για τη σύλληψη, αλλά δεν έκανε περισσότερα σχόλια, τονίζοντας ότι η υπόθεση δεν είναι αρμοδιότητα της KFOR.  
   
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στοιχεία των αστυνομικών υπηρεσιών του Κοσόβου και της αστυνομίας της Σερβίας δείχνουν ότι ο Βεσελίνοβιτς συνεργάζεται επίσης με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, που πλούτισαν και απέκτησαν επιρροή λόγω της φιλίας που διατηρούν με τον Χαραντινάι.   
 
Σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών της KFOR στο τέλος Νοεμβρίου στο χωριό Γιαγκνιένιτσα τραυματίστηκαν 23 μέλη της ειρηνευτικής αποστολής, ανακοίνωσε η KFOR.