Η ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα νέο χρονοδιάγραμμα εργασιών για το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα προβλέποντας ότι η αποξήλωση του θα διαρκέσει 40 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων και τις νέες τεχνικές που απαιτούνται γι αυτό.   «Οι εργασίες θα γίνουν σε αρκετά στάδια», εξήγησε ο Γκόσι Χοσόνο, υπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για τις εργασίες μετά το πυρηνικό δυστύχημα που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σε συνέντευξη Τύπου.  
   
Η αφαίρεση του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου από τις δεξαμενές νερού αναμένεται να αρχίσει σε δύο χρόνια και να διαρκέσει αρκετά χρόνια, διάστημα στο οποίο ενισχυθεί το σύστημα ψύξης για τους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές όπως και για διάφορες εγκαταστάσεις.   
   
Η αφαίρεση του λιωμένου καυσίμου από τους αντιδραστήρες Νο1 έως Νο3 θα εφαρμοστεί σε 10 χρόνια και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες.   
   
Και στις δύο περιπτώσεις νέες τεχνικές θα πρέπει να υιοθετηθούν, υπογράμμισε ο Χοσόνο, καθώς η κατάσταση στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα είναι πολύ κακή, με κατεστραμμένα κτίρια, υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας και καύσιμο που έχει πέσει στο σύνολο ή σε μέρος του τσιμεντένιου δαπέδου του κελύφους των τριών από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου.  
   
Η αποξήλωση των εγκαταστάσεων αυτών δεν θα ολοκληρωθεί πριν από σχεδόν 40 χρόνια, προβλέπει το κράτος.  
   
«Οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε τις εργασίες αποφεύγοντας την πρόκληση νέων κινδύνων», είπε ο υπουργός Βιομηχανίας Γιουκίο Εντάνο.  
   
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την εν ψυχρώ διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ένα σημαντικό βήμα που δείχνει ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο έχει σταθεροποιηθεί και ανοίγει την περίοδο προετοιμασίας της διαδικασίας αποξήλωσης.  
   
Η εν ψυχρώ διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων, εννέα μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα, σημαίνει ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κελύφους των αντιδραστήρων διατηρείται σταθερά κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και ότι οι εκπομπές ραδιενέργειας βρίσκονται υπό έλεγχο, ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του "δεύτερου σταδίου του προγράμματος εργασίας" που κατάρτισε η διαχειρίστρια εταιρία Tepco.  
   
Παράλληλα με τη σταδιακή αποξήλωση, οι αρχές θα πρέπει να ασχοληθούν με τα πέριξ του εργοστασίου που έχουν μολυνθεί και με τον πληθυσμό που έχει απομακρυνθεί από την περιοχή.