Οι δικηγόροι του Μπράντλεϊ Μάνινγκ κάλεσαν σήμερα δύο μάρτυρες για την υπεράσπισή του αμερικανού στρατιώτη που κατηγορείται ότι παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού στρατού, την έκτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιείται για να αποφασιστεί αν ο Μάνινγκ θα παραπεμφθεί σε στρατοδικείο. Οι τελικές αγορεύσεις της υπεράσπισης και της κατηγορούσας αρχής αναμένονται αύριο Πέμπτη στις 09:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας). 

Ο δικηγόρος του Μάνινγκ Ντέιβιντ Κουμπς κάλεσε σήμερα ως μάρτυρες έναν πρώην δεκανέα και έναν λοχαγό που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον κατηγορούμενο, προτού δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να καλέσει άλλους μάρτυρες. 

Η κατηγορούσα αρχή, από την πλευρά της, έχει παρουσιάσει πολλούς μάρτυρες από την Παρασκευή, οπότε ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία, ανάμεσά τους στρατιώτες που υπηρετούσαν στην ίδια μονάδα με τον Μάνινγκ, ειδικούς που είχαν εξετάσει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και τον άνδρα που τον κατέδωσε στις αμερικανικές αρχές. 


Ο 24χρονος στρατιώτης είναι πρώην αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στο Ιράκ. Κατηγορείται ότι έδωσε στον WikiLeaks μεταξύ του Νοεμβρίου του 2009 και του Μαΐου του 2010 αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπως και 260.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών.


Η ακροαματική αυτή διαδικασία που ξεκίνησε την Παρασκευή στην στρατιωτική βάση Φορτ Μιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, δεν αποσκοπεί στην έκδοση απόφασης για το αν ο Μάνινγκ είναι αθώος ή ένοχος, παρά μόνον για το αν θα παραπεμφθεί σε στρατοδικείο, όπου αν καταδικαστεί μπορεί να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για «συνωμοσία με τον εχθρό».
TAGS