Το σενάριο που όλοι φοβόντουσαν ή εύχονταν έγινε τελικά πραγματικότητα. Η απόφαση του Μαριάνο Ραχόι να κάνει υπουργό Δικαιοσύνης τον δήμαρχο της Μαδρίτης, Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν, έστειλε στη δημαρχία τη δημοτική σύμβουλο Ανα Μποτέγια, η οποία είναι σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης που μια γυναίκα αναλαμβάνει τα ηνία. Και με αρμοδιότητες εξαιρετικά ευρείες. Η πορεία της πάντως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προκαλέσει αρκετούς «πονοκεφάλους» τα τελευταία οκτώ χρόνια. Λίγους μόνο μήνες μετά την ανάδειξή της στο Δήμο, αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του δημοτικού της διαμερίσματος σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Το κόστος της μετακόμισης-νέου κτιρίου έφτασε τα 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος ο δήμαρχος αναγκάστηκε να επέμβει για να εξηγήσει: «στόχος, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού στο νέο κτίριο θα στεγάζονταν όλες οι υπηρεσίες» είπε ο Γκαγιαρδόν για να κλείσει το θέμα.

Ένα άλλο ζήτημα που προκάλεσε συζητήσεις ήταν η θέση της στη νομοθεσία Θαπατέρο για τους πολιτικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα είπε ότι «εγώ αν ήμουν δήμαρχος, δεν θα πάντρευα ένα τέτοιο ζευγάρι. Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο έκανε το νόμο για να ικανοποιήσει ένα πανίσχυρο λόμπι.»

Στο στόχαστρό της μπήκε και η νομοθεσία για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Εκείνη την περίοδο η Μποτέγια έγινε γνωστή για τη «θεωρία των μήλων». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Tele 5, είπε ότι οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών ποτέ δεν θα μπορούσαν να είναι ίσοι με τους γάμους ετερόφυλων ζευγαριών.

Ιδού και το παράδειγμα που χρησιμοποίησε: «ακριβώς όπως δύο μήλα δίνουν ζωή σε ένα άλλο μήλο. Όμως ένα μήλο και ένα αχλάδι δεν μπορούν να δώσουν αυτό που δίνουν δύο μήλα, γιατί είναι διαφορετικά είδη...»

Ακολούθησαν οι συγκρούσεις της με Οργανώσεις για θέματα περιβάλλοντος, αφού το 2007 ανέλαβε τα περιβαλλοντικά ζητήματα του Δήμου. Η μόλυνση της Μαδρίτης ήταν για την ίδια «αποτέλεσμα της αφρικανικής σκόνης». Όσο για το γκράφιτι, δεν είναι τέχνη. Μάλιστα ανέβασε και το σχετικό πρόστιμο για τους παραβάτες -συνήθως μικρά παιδιά- στις 3.000 ευρώ.

Ακολούθησε το Pride Day (Ημέρα Περηφάνιας) που διοργανώνεται στη Μαδρίτη. Με δεδομένο ότι η ίδια δεν βλέπει με καθόλου θετικό μάτι τους ομοφυλόφιλους, αποφάσισε να απαγορεύσει τη διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης του Φεστιβάλ στην Chueca (την gay γειτονιά της Μαδρίτης), ενώ στη συνέχεια -ως αρμόδια περιβάλλοντος- επέβαλε και περιορισμούς στην ένταση της μουσικής...

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν επισκέφθηκε τη Μαδρίτη ο Πάπας Βενέδικτος, οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά της παρουσίας του. Ενοχλημένη η Ανα Μποτέγια δήλωσε σε δημοσιογράφο της El Pais ότι κάποιοι θέλουν απλά να προκαλούν.

«Εγώ δεν θα πήγαινα ποτέ σε διαδήλωση αντί-κάτι» είπε, ενώ σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «συνήθως οι διαδηλώσεις είναι αντι-κάτι», η Μποτέγια απάντησε: «Εγώ προτιμώ τις υπέρ-κάτι, ποτέ δεν θα πήγαινα σε διαδήλωση αντι-κάτι».

Πηγή: in.gr