ΔΙΕΘΝΗ

Ο μπλόγκερ που απειλεί το Κρεμλίνο και τον Πούτιν

Δημοσίευση 22 Δεκεμβρίου 2011, 13:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο μπλόγκερ που απειλεί το Κρεμλίνο και τον Πούτιν
Facebook Twitter Whatsapp
Λέγεται Αλεξέι Ναβάλνυ, είναι δικηγόρος, επιτυχημένος μπλόγκερ και πολέμιος του Βλάντιμιρ Πούτιν. Κινητοποίησε τους Ρώσους στις πρόσφατες διαδηλώσεις μετά το εκλογικό φιάσκο των βουλευτικών.
Λέγεται Αλεξέι Ναβάλνυ, είναι δικηγόρος, επιτυχημένος μπλόγκερ και πολέμιος του Βλάντιμιρ Πούτιν. Κινητοποίησε τους Ρώσους στις πρόσφατες διαδηλώσεις μετά το εκλογικό φιάσκο των βουλευτικών. Σε έναν φωτογράφο θυμίζει τον Μπόρις Γέλτσιν, όταν το 1991 ανεβασμένος επάνω σε άρμα κατακεραύνωνε το πραξικόπημα των παλαιοκομμουνιστών. «Δεν μου βγαίνει αυτή η εικόνα από το κεφάλι μου», λέει ο φωτογράφος την ώρα που βγαίνει από τη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνυ, ο πιο γνωστός ρώσος μπλόγκερ και πολέμιος του Κρεμλίνου.

Πολυδιαβασμένο το μπλογκ του

Δεκαπέντε μέρες έμεινε στη φυλακή ο Ναβάλνυ, επειδή συμμετείχε μαζί με άλλους αντικαθεστωτικούς στις διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενος για την καλπονοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Από τότε η Ρωσία έχει αλλάξει, λέει και δηλώνει ότι δεν θα φοβηθεί να συμμετάσχει και στις νέες κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί ο Ναβάλνυ ξέρει να κινητοποιεί κόσμο.

Το μπλογκ του διαβάζεται από εκατοντάδες χιλιάδες. ‘Έχει δημιουργήσει και τη διαδικτυακή πύλη «RosPil» με στόχο να ξεσκεπάσει μηχανορραφίες στις κρατικές επιχειρήσεις. Με επιτυχία. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός «Transneft». Σύμφωνα με έρευνές του, για την κατασκευή πετρελαιαγωγού από τη ανατολική Σιβηρία μέχρι τον Ειρηνικό η εταιρεία καταχράστηκε ποσό ύψους 4 δις δολαρίων. Η κυβέρνηση διέταξε έρευνα, τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά.

Πρόεδρος της Ρωσίας;

Ο Ναβάλνυ σπούδασε νομική και χρηματιστηριακό δίκαιο στη Μόσχα και αργότερα στο φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Υale. Ανάμεσα στο 2000 και το 2007 δραστηριοποιήθηκε στο φιλελεύθερο κόμμα  Γιαμπλόνκο, αλλά αποκλείστηκε εξ αιτίας των εθνικιστικών απόψεών του. Ο ίδιος αυτοαποκαλείται «λογικός εθνικιστής». Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου και ήταν ο πρώτος που χαρακτήρισε το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν κόμμα των κλεφτών και απατεώνων. Χάρη στο διαδίκτυο αυτός ο χαρακτηρισμός έκανε τον γύρο της Ρωσίας. Ήταν ο Ναβάλνυ αυτός που προέτρεψε τους Ρώσους να πάνε να ψηφίσουν και να καταγράψουν εκλογικές παρατυπίες. Χιλιάδες ακολούθησαν την προτροπή του.

Ο κόσμος συγκρίνει τον Αλεξέι Ναβάλνυ με τον Γιούλιαν Ασάντζ, τον ιδρυτή του Wikileaks. Ο Ναβάλνυ απειλείται με δικαστικές διώξεις, όπως γίνεται και με τον Ασάντζ. Η διαδικτυακή πύλη του «RosPil» κέρδισε το βραβείο "The BOBs" για μπλόγκερ της Ντόιτσε Βέλλε. Υπάρχουν φήμες ότι θα κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012. Άλλοι τον εμπιστεύονται, άλλοι τον θεωρούν απαράδεκτο για τους εθνικιστικούς του τόνους. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα κατέβει. Για έναν απλό λόγο: η προσθεσμια υποβολής υποψηφιοτήτων εξέπνευσε όταν ήταν στη φυλακή.


Πηγή: Deutsche Welle