Γερμανοί εισαγγελείς απέρριψαν σήμερα τις μηνύσεις που είχαν κατατεθεί εναντίον του προέδρου Κρίστιαν Βουλφ, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε τίποτε παράνομο στις σχέσεις του με πλούσιους επιχειρηματίες. Ο Βουλφ, που ανέλαβε την προεδρία της Γερμανίας πριν 17 μήνες με την υποστήριξη της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, είναι στο επίκεντρο ενός σκανδάλου από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν αποκαλύφθηκε ότι όταν ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας έλαβε δάνειο από τη σύζυγο ενός επιχειρηματία για την αγορά ενός σπιτιού.

Μετά την αποκάλυψη αυτή υποβλήθηκαν εννέα μηνύσεις εναντίον του στο Ανόβερο, πρωτεύουσα του κρατιδίου, με αίτημα να ερευνηθεί αν το δάνειο αυτό και η παραμονή του Βουλφ στα εξοχικά σπίτια πλούσιων φίλων του αποτελούν δωροδοκία.

Οι εισαγγελείς, αφού ερεύνησαν τα στοιχεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει έρευνα.

Στο μεταξύ, ο γερμανός πρόεδρος ζήτησε σήμερα συγγνώμη για το σκάνδαλο, όμως πρόσθεσε ότι δεν θα παραιτηθεί. Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις που κάνει μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Βουλφ επεσήμανε ότι επιθυμεί να είναι ένας ευσυνείδητος και ειλικρινής πρόεδρος.

"Δεν ήταν ο ευθύς τρόπος και ζητώ συγγνώμη", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το παλάτι Μπελβιού, επίσημη κατοικία του, όμως απέρριψε τις κατηγορίες ότι επηρεάστηκε από φίλους του.

"Δηλώνω ξεκάθαρα ότι ποτέ δεν προσέφερα σε κάποιον προνόμια που δεν έπρεπε", υπογράμμισε ο Βουλφ. "Δεν επηρέασαν με κανένα τρόπο την προεδρία μου", πρόσθεσε, ενώ ζήτησε από τους Γερμανούς να του έχουν εμπιστοσύνη.