Δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι που αντιμετωπίζουν κάθειρξη είκοσι ετών επειδή βοήθησαν αντάρτες της Αιθιοπίας μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης ή να ζητήσουν να τους απονεμηθεί χάρη, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος τους, καθώς η πίεση από τα μέσα ενημέρωσης έχει αυξηθεί προς τη σουηδική κυβέρνηση για συμβάλει να απελευθερωθούν οι άνδρες. Δικαστήριο της Αιθιοπίας αποφάσισε σήμερα ότι οι δύο δημοσιογράφοι μπήκαν στη χώρα παράνομα με το πρόσχημα ότι ερευνούν τις πιθανές συνέπειες από την ανακάλυψη πετρελαίου στην περιοχή.

Ο δημοσιογράφος Μάρτιν Σίπιε και ο φωτογράφος Γιόχαν Πέρσον συνελήφθησαν τον Ιούλιο κατά την είσοδό τους στην επαρχία 'Ογκαντεν της Αιθιοπίας από την ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ της Σομαλίας με μια ομάδα της αυτονομιστικής οργάνωσης «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Όγκαντεν». 


Η άσκηση έφεσης μπορεί να σημαίνει ότι η υπόθεση είναι δυνατό να κρατήσει για δύο χρόνια ακόμη, ενώ η απονομή χάριτος σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να παραδεχθούν την ενοχή τους.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στη Σουηδία.

«Ελευθερώστε το Γιόχαν Πέρσον και τον Μάρτιν Σίπιε», αναφέρει ο βασικός τίτλος της εφημερίδας Svenska Dagbladet. Στο άρθρο της μάλιστα γράφει ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και η Σουηδία πρέπει να δράσει.

Από την πλευρά τους οι αντάρτες χαρακτήρισαν «άδικη» την απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει ένοχους τους δημοσιογράφους για «υποστήριξη τρομοκρατίας».


«Εκ μέρους του καταπιεσμένου λαού του Όγκαντεν, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Όγκαντεν προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να πείσει το καθεστώς της Αιθιοπίας να απελευθερώσει αμέσως τους αθώους Σουηδούς δημοσιογράφους», αναφέρουν οι αντάρτες.


Οι ποινές των δημοσιογράφων αναμένεται να ανακοινωθούν στις 27 Δεκεμβρίου.
TAGS