Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν πρέπει να «υπερβάλλει» μετά την υιοθέτηση από τους γάλλους βουλευτές ενός νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Αυτό που επιθυμώ είναι οι τούρκοι φίλοι μας να μην υπερβάλλουν» δήλωσε ο Ζιπέ μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι σκοπεύει να λάβει διπλωματικά μέτρα και μέτρα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε αντίποινα για την απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων από την Άγκυρα, ο Ζιπέ απάντησε: «Θα δούμε, ελπίζω όμως να μείνουμε σε αυτά, αν είναι δυνατόν. Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας είναι στενές και εκτείνονται σε πολλούς τομείς. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε δηλώσει ότι «ο νόμος είναι ισοδύναμος με προδοσία της ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας», ενώ εκτίμησε ότι σηματοδοτεί «την επιστροφή της Ιεράς Εξέτασης στη Γαλλία».

Η πρόταση νόμου που υιοθέτησε η γαλλική Εθνοσυνέλευση ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την απόρριψη οποιασδήποτε γενοκτονίας αναγνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, η οποία αναγνωρίζεται στη Γαλλία από το 2001.