Ούγγροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αλυσοδέθηκαν στις πύλες του κοινοβουλίου στην Βουδαπέστη σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Το κόμμα των φιλελευθέρων και των πρασίνων «Η Πολιτική Μπορεί Να Είναι Διαφορετική» εξέφρασε με αυτό τον τρόπο την διαμαρτυρία του διότι, όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση προχωρεί στην διάλυση των θεσμών της δημοκρατίας.

Η κίνηση αυτή σημειώθηκε ενώ η βουλή αναμένεται να ψηφίσει για διάφορα θέματα, ανάμεσά τους την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και του πλαισίου λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται να περιορίσει την ανεξαρτησία της.

Καθώς διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων στην εθνοσυνέλευση, η συμμαχία του κόμματος Fidesz του Όρμπαν και των Χριστιανοδημοκρατών προώθησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ενώ τροποποίησε και το Σύνταγμα-χωρίς διακομματική συναίνεση-τους 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

Τους συνέλαβε η αστυνομία

Η ουγγρική αστυνομία συνέλαβε οκτώ βουλευτές του πράσινου φιλελεύθερου κόμματος LMP στην διάρκεια διαδήλωσης στην πύλη του κτιρίου του κοινοβουλίου αφού αυτοί αποποιήθηκαν της νομικής ασυλίας τους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μπάλιντ Λίντερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

«Τέθηκαν υπό κράτηση και μετήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα», είπε ο Λίντερ.


Ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός Γκιούρτσανι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Φέρεντς Γκιούρτσανι, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα σήμερα από την αστυνομία όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια διαδήλωσης έξω από τη βουλή της χώρας, αφέθηκε ελεύθερος περίπου μια ώρα μετά την προσαγωγή του.

Ο Γκιούρτσανι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν -και τι είδους- διαδικασία μπορεί να αρχίσει σε βάρος του ιδίου και των άλλων βουλευτών που συνελήφθησαν στην κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης, την οποία αποκάλεσε «το καθεστώς Όρμπαν».