Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία ότι διέπραξε «γενοκτονία» στην Αλγερία, αντιδρώντας έτσι στην ψήφιση χθες από τους γάλλους βουλευτές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, την οποία η Άγκυρα αρνείται.

Εκτιμάται ότι 15% του πληθυσμού της Αλγερίας σφαγιάστηκε από τους Γάλλους από το 1945. Πρόκειται για μια γενοκτονία, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στις βιαιότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διαδικασία της ανεξαρτησίας της Αλγερίας από τη γαλλική κυριαρχία, μεταξύ 1945 και 1962. 

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι ο Νικολά Σαρκοζί προσπαθεί να κερδίσει ψήφους υποδαυλίζοντας την ισλαμοφοβία και την τουρκοφοβία. Ποντάρει στο μίσος για τον μουσουλμάνο και τον Τούρκο  έχοντας εκλογική σκοπιμότητα, τόνισε ο Ερντογάν. 

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί άρχισε να αναζητεί εκλογικά οφέλη χρησιμοποιώντας το μίσος για τον μουσουλμάνο και τον Τούρκο.

Η ψήφιση που έλαβε χώρα στη Γαλλία, μια Γαλλία όπου ζουν σχεδόν πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, έδειξε σαφώς σε ποιό σημείο ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η ισλαμοφοβία έχουν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στη Γαλλία και την Ευρώπη, τόνισε.

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Γαλλία να αναλογιστεί το δικό της παρελθόν και να αναλάβει τις ευθύνες της. 

Αν ο γάλλος πρόεδρος δεν γνωρίζει ότι υπήρξε μια γενοκτονία, μπορεί να ρωτήσει τον πατέρα του Παλ Σαρκοζί, ο οποίος ήταν λεγεωνάριος στην Αλγερία στη δεκαετία του 1940, πρόσθεσε. Είμαι βέβαιος ότι ο Παλ Σαρκοζί έχει πολλά να πει στο γιό του για τις σφαγές που διέπραξαν οι Γάλλοι στην Αλγερία. 

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε χθες Πέμπτη νομοσχέδιο που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915-1917, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Η Τουρκία απορρίπτει τον γενοκτονικό χαρακτήρα των σφαγών που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 


Από την άλλη, ο  πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στις «πεποιθήσεις» του καθενός, μετά τις έντονες αντιδράσεις της 'Αγκυρας στην ψήφιση χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας.

«Σέβομαι τις πεποιθήσεις των τούρκων φίλων μας, είναι μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος πολιτισμός, οφείλουν να σέβονται τη δική μας χώρα και πολιτισμό», δήλωσε ο Σαρκοζί στους γάλλους δημοσιογράφους στην Πράγα όπου έφθασε για να παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ. 

«Η Γαλλία δεν δίνει μαθήματα σε κανέναν, ούτε και προτίθεται να πάρει», τόνισε ο Σαρκοζί. 

«Η Γαλλία ορίζει στον υπέρτατο βαθμό την πολιτική της», επέμεινε ο Νικολά Σαρκοζί εκτιμώντας ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία και την ηρεμία της», σε απάντηση της δήλωσης του Ερντογάν για «γενοκτονία» στην Αλγερία από τους γάλλους αποικιοκράτες.