Μια επιστολή προς τον Άγιο Βασίλη, γραμμένη 100 χρόνια πριν, ανακαλύφθηκε σε τζάκι στο Δουβλίνο.    Τα χριστούγεννα του 1911, ένα αγόρι και ένα κορίτσι στο Δουβλίνο, έστειλαν γράμμα στον Άγιο Βασίλη ζητώντας δώρα, με την υπογραφή «Α ή H Howard».   

Το τοποθέτησαν στην καμινάδα του τζακιού, που βρισκόταν μπροστά στο δωμάτιό τους, ώστε ο Άγιος Βασίλης να το δει καθώς θα έμπαινε στο σπίτι τους τις πρώτες πρωινές ώρες.   

Το γράμμα ανακαλύφθηκε από τον τωρινό ιδιοκτήτη του σπιτιού, τον John Byrne, την ώρα που εγκαθιστούσε την κεντρική θέρμανση το 1992. Από τότε, το διατηρούσε ως σουβενίρ άλλης εποχής.   

Το μήνυμα για τον Άγιο Βασίλη ήταν σαφές: «Θέλω μία κούκλα, ένα αδιάβροχο με κουκούλα, ένα ζευγάρι γάντια, ένα ζαχαρωτό μήλο, ένα χρυσό και ένα ασημένιο νόμισμα και ένα μεγάλο ζαχαρωτό.»  

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού άλλαξαν αρκετές φορές ανά τα χρόνια, με την οικογένεια του Byrne να μετακομίζει εκεί το 1961. 
 
«Εκείνη την εποχή, τα τζάκια κατασκευάζονταν με τούβλα και ένα ράφι και στις δύο πλευρές», λέει ο John Byrne, ο οποίος απασχολείται στην οικοδομή.   

«Το γράμμα βρέθηκε σε ένα από τα δύο ράφια».   

«Η επιστολή παρέμεινε άθικτη, παρά το πέρασμα πολλών χρόνων, και ήταν ελάχιστα καμμένη».   

Εκτός από τα δώρα που ζητούσαν τα παιδιά, το γράμμα περιλαμβάνει ακόμη ζωγραφιές και το  μήνυμα «καλή τύχη». 
 
Σύμφωνα με την απογραφή του 1911, στο συγκεκριμένο σπίτι εκείνη την περίοδο ζούσαν τρία παιδιά.   

Τα μικρότερο από αυτά, η Hannah (10 ετών), και ο Fred (7 ετών), φαίνεται να έγραψαν αυτή την επιστολή. Και το τρίτο παιδί, όμως, η Lily (13 ετών) αναφέρεται.       

Πηγή: irishtimes.com