Η επαρχία Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 23,4%, καθώς οι αρχές θέλουν να κρατήσουν τους εργαζομένους εντός της επαρχίας, αλλά και να προσελκύσουν νέους.   Ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, πληροφορεί το πρακτορείο Xinhua. Η κυβέρνηση της χώρας σύστησε ως ανώτατη αύξηση το 13%, αλλά η τελική απόφαση για το ύψος της ανήκει στις επαρχίες.   

Παραδείγματος χάριν στη βιομηχανική πόλη Shenzhen της επαρχίας Guangdong, οι μισθοί σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ η επαρχία Σετσουάν που αποτελεί «πηγή εργατικού δυναμικού», αποφάσισε να αποτρέψει τη μετακίνηση των κατοίκων και σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται πλέον στα 130-170 δολάρια (800-1050 γουάν).  

Το αυξανόμενο εργατικό κόστος σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, πως η γνωστή έως τώρα για το φθηνό κόστος Κίνα θα χάσει τη θέση της από το επίκεντρο της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής, αναφέρει το BBC.   

Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει πως οι επενδυτές είναι πιθανό να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο Βιετνάμ, το Μπανγκλαντές ή τη Καμπότζη.  

Οι κινεζικές αρχές έχουν επίγνωση του αντίκτυπου, προσπαθούν όμως να ανεξαρτητοποιηθούν από τις εξαγωγές και να κινήσουν με τον τρόπο αυτό την εγχώρια κατανάλωση.

Πηγή: wyborcza.biz
TAGS