Νέες, ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέβηκαν στους δρόμους, αντιδρώντας για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας φαινόμενα νοθείας και εντείνοντας την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. Η αστυνομία εκτιμά τον αριθμό των διαδηλωτών, μόνο στη Λεωφόρο Ζαχάροφ στη Μόσχα, τουλάχιστον στις 28.000 ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο ακόμη και για πλήθος 120.000. Δεκάδες οχήματα της αστυνομίας παρατάχθηκαν στον περιφερειακό της Μόσχας και μπλόκαραν τους δρόμους προς το σημείο της διαδήλωσης, αλλά δεν παρενέβησαν στην ίδια την πορεία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ, καταγγέλλοντας νοθεία στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, προκαλώντας ένα κίνημα διαμαρτυρίας χωρίς προηγούμενο από την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία το 2000.

Ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν το κάλεσμα για «Μία Ρωσία χωρίς τον Πούτιν». Αρκετοί διαδηλωτές μάλιστα, μετά το σχόλιο του Ρώσου πρωθυπουργού πως είχε περάσει τις λευκές κορδέλες που φορούσαν στο λαιμό τους στην προηγούμενη διαδήλωση της 10ης Δεκεμβρίου για προφυλακτικά, κρατούσαν αυτή τη φορά μπαλόνια που έφτιαξαν έχοντας όντως φουσκώσει προφυλακτικά. 

Στην προηγούμενη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στις 10 Δεκεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί από 50.000 μέχρι 80.000 άτομα. Η μεγάλη συμμετοχή του Σαββάτου ενθαρρύνει τους διοργανωτές πως η ορμή των διαδηλώσεων θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί.

Ο συγγραφέας Μπόρις Ακούνιν ήταν από τους πρώτους που μίλησε στο πλήθος. «Θέλετε ο Πούτιν να είναι και πάλι πρόεδρός μας;» ρώτησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναξαν «Όχι!».


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει "τώρα να εγκαταλείψει την εξουσία" , απέναντι στην "χωρίς προηγούμενο αμφισβήτηση του καθεστώτος του", τόνισε σήμερα μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Ηχώ της Μόσχας" ο 'πατέρας' της περεστρόικα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.  
"Συμβουλεύω τον Πούτιν, να εγκαταλείψει --τώρα-- την εξουσία" είναι επακριβώς η δήλωση, που έκανε νωρίτερα στην "Ηχώ της Μόσχας" ο 'πατέρας' της περεστρόικα. 


Στη διαδήλωση συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι διαδηλωτές ζητούν την επανάληψη των εκλογών που κέρδισε η Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και επιμένουν ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεν αρκούν.

Οι Αρχές είχαν δώσει το «πράσινο φως» για την κινητοποίηση του Σαββάτου, η οποία διοργανώνεται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε να επανέλθουν οι άμεσες εκλογές για τους τοπικούς κυβερνήτες αλλά και προώθηση μεταρρυθμίσεων στο εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις «φωνές» των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους το τελευταίο διάστημα.

«Οι προεδρικές εκλογές θα πρέπει να είναι ειλικρινείς, διαφανείς, να απαντούν στις απαιτήσεις της νομιμότητας και της δικαιοσύνης» είπε πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος. Οι διαδηλωτές, πάντως, επιμένουν ότι οι εξαγγελίες αυτές δεν αρκούν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και να επιστρέψει έτσι, μετά το «διάλειμμα» στη θέση του πρωθυπουργού, στον προεδρικό θώκο. 

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν παρουσιάσει «ενωτική» υποψηφιότητα που θα μπορούσε ουσιαστικά να απειλήσει τον Πούτιν, αλλά -μετά και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα- εκφράζονται αμφιβολίες για τον εάν θα καταφέρει να επικρατήσει μόνο με τον πρώτο γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ- in.gr