Ο πάπας Βενέδικτος κάλεσε τους πιστούς να ανακαλύψουν και πάλι το πραγματικό νόημα της «ταπεινής» γέννησης του Ιησού Χριστού, «καταγγέλλοντας» στο χθεσινό καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του την υπερβολική εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων.  «Στις μέρες μας, τα Χριστούγεννα έχουν γίνει ένα εμπορικό πανηγύρι, του οποίου τα λαμπερά φώτα κρύβουν το μυστήριο της ταπεινότητας του Θεού, που μας καλεί σε μια ζωή απλή και ταπεινή», ανέφερε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μιλώντας σε 10.000 πιστούς, από το ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. 

Ο ποντίφικας κάλεσε τους άνω του ενός δισεκατομμυρίου καθολικούς χριστιανούς, να «δουν πέρα» από την «επιφανειακή λάμψη» της γιορτής, για να ανακαλύψουν το πραγματικό της νόημα. 

Ο 84χρονος Πάπας Βενέδικτος, εορτάζοντας τα έβδομα Χριστούγεννα της θητείας του στην κεφαλή του Βατικανού, έκανε έκκληση να «μην λησμονήσουμε» εκείνους που περνούν την γιορτινή αυτή ημέρα στη φτώχεια και την ανέχεια. 

Πριν δύο ημέρες, μιλώντας στο Βατικανό σε αξιωματούχους της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας απέδωσε την οικονομική κρίση στην «ηθική κρίση που πλήττει την Γηραιά Ήπειρο».