Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε σήμερα στον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Τζιαμπάο ότι τα δύο κράτη έχουν κοινό συμφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας στην κορεάτικη χερσόνησο μετά από το θάνατο του πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ ιλ. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ ιλ έχει δημιουργήσει "μία νέα κατάσταση" στην ανατολική Ασία.

"Η ειρήνη και η σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου είναι κοινό συμφέρον για την Ιαπωνία και την Κίνα" ανέφερε ο Νόντα στον Ουέν, κατά την έναρξη των συνομιλιών τους στο Πεκίνο, όπου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

"Είναι λοιπόν η στιγμή να ανταλλάξουμε απόψεις με τις χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των Έξι (για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας) και οι οποίες έχουν την περισσότερη επιρροή στη Βόρεια Κορέα" πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις των Έξι στις οποίες συμμετέχουν η Ιαπωνία, η Κίνα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται σε αδιέξοδο από το Δεκέμβριο του 2008.

Ο Γιοσιχίκο Νόντα είναι ο πρώτος ηγέτης της περιοχής που επισκέπτεται το Πεκίνο μετά από το θάνατο του Κιμ Γιονγκ ιλ.