Η χήρα του πρώην προέδρου της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, πέρασε τη Δευτέρα τα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα για να αποτίσει φόρο τιμής στο Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος πέθανε πριν από εννέα ημέρες. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, η Λι Χι-χο, 90 ετών συνοδεύεται στο ταξίδι της από την πρόεδρο του ομίλου Χιουντάι, Χιουν Γέονγκ Εούν. «Ελπίζω ότι το ταξίδι μας στη Βόρειο Κορέα θα βοηθήσει να βελτιωθούν οι σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η Λι σε μήνυμα που διάβασε ο βοηθός της προτού διασχίσει τα σύνορα μαζί με 17μελή αντιπροσωπεία.

Στις Λι και Χιουν επετράπη να περάσουν στη Βόρειο Κορέα λόγω των δεσμών τους με την Πιονγιάνγκ. Ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ είχε ακολουθήσει μια πολιτική εκτόνωσης των διπλωματικών σχέσεων με το βορρά κατά την προεδρία του (1998-2003) ενώ ο σύζυγος της Χιουν, Τσουνγκ Μονγκ Χουν, έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη βιομηχανική συνεργασία των δύο χωρών.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους στην Πιονγιάνγκ και κατόπιν θα αποτίσει φόρο τιμής στον Κιμ, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. Δεν θα παραστεί όμως στην κηδεία του, που θα γίνει την Τετάρτη.

Πηγή: in.gr