Οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου κατευθύνονται προς την πόλη Χομς της Συρίας, εστία της συριακής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ Αχμεντ Μούσταφα αλ- Ντάμπι, διευκρινίζοντας ότι το συριακό καθεστώς "συνεργάζεται" με την ομάδα του.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία της Χομς, όπου πολλές συνοικίες έχουν γίνει στόχος σφοδρών βομβαρδισμών των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που χαρακτήρισε την κατάσταση "τρομακτική".

"Κατευθύνομαι προς τη Χομς. Μέχρι τώρα φάνηκαν πολύ συνεργάσιμοι", δήλωσε ο σουδανός στρατηγός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως επικεφαλής της αποστολής που έφθασε το Σαββατοκύριακο στη Δαμασκό μιλώντας για τις συριακές αρχές.

Πενήντα παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου βρίσκονται από χθες στη Συρία για να παρακολουθήσουν την κατάσταση.

Η αποστολή τους εντάσσεται σε ένα σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την επίλυση της κρίσης, το οποίο προβλέπει τον τερματισμό της βίας, την απελευθέρωση των κρατουμένων, την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις πόλεις και την ελεύθερη κυκλοφορία των παρατηρητών και των δημοσιογράφων στη χώρα.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, θεωρώντας ότι ο αραβικός οργανισμός δεν έχει τα αναγκαία μέσα για την εφαρμογή του.

"Είναι καλύτερο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει το σχέδιο αυτό και να παράσχει τα μέσα για την εφαρμογή του", δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου Βουρχάν Γαλιούν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. Εάν εγκριθεί από τον ΟΗΕ "αυτό θα τού δώσει περισσότερη ισχύ", δήλωσε τονίζοντας ότι "μέχρι στιγμής, η συριακή κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της".

"Οι παρατηρητές εργάζονται σε συνθήκες που ο Αραβικός Σύνδεσμος περιγράφει ως 'καλές'...Πιστεύω ότι δεν έχουν διαπραγματευθεί καλά τις συνθήκες εργασίας των παρατηρητών", συνέχισε ο Βουρχάν Γαλιούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος.