Δικαστήριο της Αιθιοπίας καταδίκασε σήμερα δύο σουηδούς δημοσιογράφους σε 11 χρόνια κάθειρξη κρίνοντάς τους ένοχους για υποστήριξη της τρομοκρατίας και παράνομη είσοδο στη χώρα, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο φωτορεπόρτερ Γιόχαν Πέρσον και ο δημοσιογράφος Μάρτιν Σίμπιε συνελήφθησαν τον Ιούλιο και κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Οι δημοσιογράφοι εισήλθαν στην επαρχία Όγκαντεν της ανατολικής Αιθιοπίας όπου--όπως είπαν--σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δημοσιογράφοι παραδέχτηκαν ότι εισήλθαν στη χώρα παράνομα από την Σομαλία, αλλά αρνήθηκαν τις κατηγορίες για τρομοκρατία.

Όταν συνελήφθησαν οι δημοσιογράφοι συνοδεύονταν από μέλη του αυτονομιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Όγκαντεν ως ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι, όπως αποκαλούνται.

Στη Στοκχόλμη, ο σουηδός δικηγόρος τους Τόμας Όλσον και η μητέρα του Σίμπιε, Καρίν, δήλωσαν στην σουηδική τηλεόραση ότι οι δύο δημοσιογράφοι θα εξετάσουν την επόμενη κίνησή τους συμβουλευόμενοι την υπερασπιστική τους ομάδα στην Αιθιοπία.

Οι επιλογές τους είναι να ασκήσουν έφεση --διακινδυνεύοντας να τους επιβληθεί αυστηρότερη ποινή-- ή να ζητήσουν την απονομή χάριτος, κάτι που πρέπει να έχουν αποφασίσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Ο Όλσον χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση "απογοητευτική". Αν ζητήσουν την απονομή χάριτος, οι δύο δημοσιογράφοι θα πρέπει "να παραδεχτούν αυτά τα εγκλήματα και να απολογηθούν, που είναι σκληρό όταν θεωρείς τον εαυτό σου αθώο".

Η Καρίν Σίμπιε, η οποία παρευρίσκετο στο δικαστήριο της Αντίς Αμπέμπα την περασμένη εβδομάδα όταν ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή 15ετούς ποινής κάθειρξης, χαρακτήρισε "θετικό ότι ο δικαστής επέβαλε την μικρότερη δυνατή ποινή".

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η ποινή "των 11 ετών είναι από μόνη της μη ρεαλιστική".

Τόσο η ίδια όσο και ο Όλσον εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μεσολαβήσει η κυβέρνηση της Σουηδίας.

Την απελευθέρωσή τους ζήτησαν πολλές οργανώσεις προστασίας των μέσων ενημέρωσης, ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και η Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων.

Πριν από λίγο, η Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων ζήτησε από τη σουηδική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "πολιτική".

"Δεν θα παραμείνουμε παθητικοί" διαβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Αντερς Γέρλε.

Πριν από μία εβδομάδα, ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων λέγοντας ότι βρίσκονταν σε δημοσιογραφική αποστολή.