Υποστηρικτές του προέδρου Άσιφ Αλί Ζαρντάρι συγκεντρώθηκαν σήμερα στον τάφο της συζύγου του, της Μπεναζίρ Μπούτο, στην τέταρτη επέτειο της δολοφονίας της, δύο ημέρες μετά από μια πορεία που πραγματοποίησαν αντίπαλοι της κυβέρνησης που επιδιώκουν να ανατρέψουν την πολιτική τάξη στη χώρα. Ο Ζαρντάρι, που έγινε πρόεδρος μετά την δολοφονία της συζύγου του, πρώην πρωθυπουργού, το 2007 μετά την επιστροφή της από την αυτοεξορία, αντιμετωπίζει σύμφωνα με αναλυτές την σοβαρότερη απειλή της θητείας του.

«Η δολοφονία της Μπούτο ήταν... μια συνωμοσία για να στερήσουν από τη χώρα την καλύτερη ελπίδα της για την εγκαθίδρυση μιας πλήρως λειτουργικής δημοκρατίας», ανέφερε ο Ζαρντάρι σε ανακοίνωσή του.

 Κάλεσε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τους πατριώτες πακιστανούς να αποτρέψουν όλες τις συνωμοσίες εναντίον της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών».

Μέλη του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) λένε ότι οι αντίπαλοί του συνεργάζονται με το Ανώτατο Δικαστήριο και το στρατό της χώρας για να ρίξουν την κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση για την επέτειο σημειώθηκε την ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε διαβουλεύσεις σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να διεξαγάγει την δική του έρευνα για το σκάνδαλο "memogate", για το μνημόνιο που εστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώθηκε επίσης δύο ημέρες αφότου ο πρώην παίκτης του κρίκετ και νυν πολιτικός Ίμραν Χαν πραγματοποίησε μια συγκέντρωση στο Καράτσι συγκεντρώνοντας πάνω από 100.000 υποστηρικτές και ενισχύοντας την εικόνα του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση σήμερα αλλά η συνεδρίασή του αναμένεται να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα αύριο.

Η δημοσίευση ενός μνημονίου- χωρίς υπογραφή- που ζητούσε την βοήθεια της Ουάσινγκτον για καθυποταχθεί ο στρατός μετά την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ τον Μάιο είχε προκαλέσει σάλο στο Πακιστάν. Συγγραφέας του κατηγορήθηκε ότι είναι ο πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ Χουσάιν Χακάνι. Ο ίδιος το διαψεύδει, αλλά παραιτήθηκε διαρκούσης σχετικής έρευνας.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν Άσφακ Καγιάνι κάλεσε να υπάρξει έρευνα για το έγγραφο, που προκάλεσε έντονη φημολογία σχετικά με την υποβόσκουσα σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατό, ο οποίος έχει κυβερνήσει τη χώρα για πάνω από τα μισά από τα 64 χρόνια της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου κράτους.