Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που κάνουν πορεία προς το κέντρο της πόλης Χομς, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Νωρίτερα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τρομοκράτες επιτέθηκαν σήμερα σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην πόλη και ότι συριακές δυνάμεις σκότωσαν αρκετά μέλη μιας «ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας» που επιχείρησαν να εισέλθουν στο συριακό έδαφος από την Τουρκία. «Υπήρχαν τουλάχιστον 70.000 διαδηλωτές. Κάνουν πορεία προς το κέντρο της πόλης και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να τους σταματήσουν. Εκτοξεύουν δακρυγόνα», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν του Παρατηρητηρίου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την πλατεία Αλ Σάα.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube, ακούστηκαν πυρά όπλων καθώς κάτοικοι της Χομς φώναζαν και ζητούσαν βοήθεια από τους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι διαδηλωτές φαίνονται να ενθαρρύνθηκαν από την επίσκεψη των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Χομς για να εκτιμήσουν εάν οι αρχές της Συρίας τερμάτισαν την καταστολή των διαδηλώσεων που διαρκεί εννέα μήνες με κεντρικό αίτημα την απομάκρυνση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Ντούνια μετέδωσε ότι οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα της αποστολής τους στην Χομς και θα συνεχίσουν την περιοδεία τους στην περιοχή αύριο. Η Χομς, που αποτελεί επίκεντρο των διαδηλώσεων, ήταν ένας από τους πρώτους σταθμούς τους.

Επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου

Νωρίτερα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τρομοκράτες επιτέθηκαν σήμερα σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην πόλη.

«Ένοπλη τρομοκρατική ομάδα προέβη σε δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στο Ραστάν της επαρχίας Χομς», τόνισε το πρακτορείο σε κείμενο που δημοσίευσε στον ιστότοπό του.

Ο αγωγός αυτός υπήρξε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες στόχος επιθέσεων.

Το SANA μετέδωσε επίσης ότι ειδικές δυνάμεις σκότωσαν και τραυμάτισαν αρκετούς ενόπλους και κατέσχεσαν όπλα, πυρομαχικά, επικοινωνιακό εξοπλισμό, στρατιωτικές στολές και πλαστές ταυτότητες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.


TAGS