Συγγενείς και φίλοι των τουλάχιστον 35 θυμάτων των επιθέσεων της ημέρας των Χριστουγέννων σε μια εκκλησία συμμετείχαν σήμερα, Τρίτη, σε μια επιμνημόσυνη τελετή στη Μαντάλα, περίπου 20 χλμ. δυτικά από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα. Τελετές έγιναν χθες και σήμερα στον ρωμαιοκαθολικό ναό της Αγίας Τερέζας, μέρος του οποίου καταστράφηκε από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου την ώρα που τελείωνε η λειτουργία της ημέρας των Χριστουγέννων.

Στην ειδική τελετή της Δευτέρας επίσκοποι διάβασαν αποσπάσματα από την ομιλία του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ.

Μεταξύ όσων παρέστησαν ήταν ένα 13χρονο κορίτσι που έχασε και τους δύο γονείς του και όλα τα αδέλφια του στην επίθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα The Nation.

Οι γονείς της Νάνσι Μαντούκα της είχαν επιτρέψει να μείνει στο σπίτι για να φτιάξει τα μαλλιά της το πρωί των Χριστουγέννων, ανέφερε η εφημερίδα. Η Μαντούκα ανακάλυψε τις απανθρακωμένες σορούς των γονιών της και των αδελφών της στο αυτοκίνητό τους, έξω από την εκκλησία.

Θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες στην Αφρική και σε διεθνές επίπεδο καταδίκασαν τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που είχε υποσχεθεί να συνεργαστεί με τη Νιγηρία για την προώθηση της ειρήνης σε πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει συλλυπητήρια «στις οικογένειες των θανόντων και των τραυματιών σε αυτή την δύσκολη στιγμή πένθους και θλίψης».

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής, με στόχο δύο ακόμα εκκλησίες στην κεντρική πολιτεία Τζος, που τραυμάτισαν πολλούς ανθρώπους και είχαν αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας αστυνομικός, και δύο επιθέσεις στο βορρά, με τέσσερις νεκρούς.

Η Μπόκο Χαράμ είχε εκδώσει προειδοποιήσεις ενόψει των Χριστουγέννων απειλώντας να εμποδίσει τις εορταστικές εκδηλώσεις. Η αστυνομία είχε λάβει έκτακτα μέτρα, κάνοντας συλλήψεις λίγες εβδομάδες πριν από την εορτή.

Τα Χριστούγεννα του 2010 δεκάδες άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε επιθέσεις με στόχο χριστιανούς ενώ μουσουλμάνοι επίσης έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας στη διάρκεια ισλαμικών εορτών.

Πηγή: kathimerini.gr