Τα στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνάει το 40% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας για την μεταφορά πετρελαίου, θα κλείσουν στη διέλευση πετρελαίου σε περίπτωση κυρώσεων κατά των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, προειδοποίησε ανώτατος ιρανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. "Αν πρόκειται να υιοθετηθούν κυρώσεις κατά των (εξαγωγών) ιρανικού πετρελαίου, ούτε μια σταγόνα πετρελαίου δεν θα διέλθει μέσω των Στενών του Ορμούζ", προειδοποίησε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Αλί Ραχιμί.

"Δεν έχουμε καμία επιθυμία για εχθροπραξίες ή βία αλλά οι εχθροί θα εγκαταλείψουν τις συνωμοσίες τους μόνο την ημέρα που θα τους βάλουμε στη θέση τους", πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Η δήλωση αυτή έγινε ενώ το ιρανικό πολεμικό ναυτικό άρχισε το Σάββατο ναυτικές ασκήσεις δέκα ημερών γύρω από τα Στενά του Ορμούζ. Οι ναυτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά των Στενών του Ορμούζ στη θάλασσα του Ομάν και στο Κόλπο του Άντεν, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ναυτικών ασκήσεων, επιχειρήσεις ποντισμού ναρκών κατά πλοίων και υποβρυχίων έγιναν σήμερα το πρωί.

Οι φήμες για την πιθανότητα μιας τέτοιας άσκησης προκάλεσαν μια σύντομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ανάμεσα στο Ιράν από τη μία πλευρά, και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, από την άλλη.

Αυτές οι ασκήσεις δεν προβλέπουν το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, που συνδέουν τον Κόλπο με τη Θάλασσα του Ομάν, δήλωσε την Πέμπτη ο ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί, αρχηγός του ναυτικού, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι ιρανικές δυνάμεις ελέγχουν τα στενά και θα μπορούσαν να τα κλείσουν αν λάβουν τέτοια διαταγή.
TAGS