Αρχισε σήμερα στο Ιράν η δίκη ενός Αμερικανοϊρανού ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό της CIA και είχε συλληφθεί στα μέσα του Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ. «Η πρώτη ακροαματική διαδικασία στην δίκη του Αμίρ Μιρζαΐ Χεκματί που είχε συλληφθεί πρόσφατα για κατασκοπεία επ'ωφελεία των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε το πρωί της Τρίτης στο 15ο δικαστήριο της Τεχεράνης», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε στα μέσα Δεκεμβρίου εικόνες στις οποίες ο Χεκματί εμφανίζεται να δηλώσει ότι του είχε ανατεθεί η αποστολή να διεισδύσει στο υπουργείο Πληροφοριών για λογαριασμό της CIA.

«Το κατηγορητήριο που αναγνώστηκε από τον εκπρόσωπο της πολιτικής αγωγής αναφέρεται στη συνεργασία του κ. Χεκματί με την εχθρική αμερικανική κυβέρνηση και τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας... τη CIA», μετέδωσε το Fars.

Ο Χεκματί «παραδέχθηκε ότι είχε την πρόθεση να διεισδύσει στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να βοηθήσει τη CIA», κατά το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο.

«Ξεγελάστηκα από τις αμερικάνικες υπηρεσίες κατασκοπείας... Παρότι εισήλθα στο Ιράν με την αποστολή να διεισδύσω στις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να αποτελέσω μια πηγή απόσπασης πληροφοριών για τη CIA, δεν ήθελα προσωπικά να βλάψω το Ιράν, έχω την πρόθεση να ζήσω στο Ιράν και όχι να επιστρέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες», φέρεται να είπε ο Χεκματί, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο σώμα των πεζοναυτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Fars.

Ο συνήγορος του Χεκματί επέκρινε το κατηγορητήριο παρουσιάζοντας τα επιχειρήματα της υπεράσπισης. Η αμερικάνικη κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες περί κατασκοπείας που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του Χεκματί και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.
TAGS