Η Γαλλία «ζητεί επίμονα από τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν» την εκτέλεση της Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για μοιχεία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την προσεχή εκτέλεση με απαγχονισμό της κας Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί και ζητεί επίμονα από τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν την εκτέλεση αυτή και να σεβαστούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τις οποίες το Ιράν έχει συνυπογράψει με ελεύθερη βούληση», δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί, μητέρα ηλικίας 43 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2006 σε δύο διαφορετικές δίκες, μία για τη δολοφονία του συζύγου της και μία για μοιχεία.

Η καταδίκη της σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία επικυρώθηκε το 2007. Τον Ιούλιο του 2010, το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή αυτή αναμένοντας μια νέα εξέταση του φακέλου της υπόθεσης.

Η ποινή θα μπορούσε να μετατραπεί σε απαγχονισμό, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ιρανικής επαρχίας του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν (βορειοδυτικά), όπου κρατείται η Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί.


«Η Γαλλία υπενθυμίζει τη σταθερή αντίθεσή της στη θανατική ποινή σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις περιστάσεις», τόνισε ο Βαλερό. 

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διασταυρωθεί, οι άνθρωποι που εκτελέστηκαν στο Ιράν όλο το έτος 2011 ανέρχονται σε εκατοντάδες», σημείωσε.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που έγινε με βάση τις αποσπασματικές πληροφορίες που δημοσιεύονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο Ιράν έχουν γίνει 277 εκτελέσεις από την αρχή του έτους.