Ανοιχτή έκκληση στους πολίτες της χώρας του να αντισταθούν στην ακραία μειοψηφία των υπερορθόδοξων Εβραίων έκανε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σε διαδήλωση εναντίον τους. Η διαμαρτυρία έγινε στην πόλη Μπέιτ Σεμές με αφορμή λεκτική παρενόχληση που υπέστη πριν από μερικές ημέρες ένα οκτάχρονο κορίτσι που πήγαινε στο σχολίου του.

Μερικοί υπερορθόδοξοι φώναζαν και έφτυναν το κορίτσι που έλεγε ότι φοβόταν να πάει στο σχολείο θηλέων όπου φοιτά. Άλλες γυναίκες κατήγγειλαν και αυτές παρόμοια περιστατικά λεκτικής παρενόχλησης, μία είπε μάλιστα ότι οι υπερσυντηρητικοί (σε θρησκευτικά και ηθικά ζητήματα) Εβραίοι την έλεγαν «πόρνη» γιατί φορούσε κοντομάνικο μπλουζάκι και φούστα.

Σε δήλωση της η προεδρία επισήμανε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί καμία κορίτσι, καμία γυναίκα ή άλλο πρόσωπο σε αυτή τη χώρα. [Οι υπερορθόδοξοι] δεν είναι κύριοι της χώρας».

Πρόκειται για μία μάχη «για τον χαρακτήρα του έθνους» τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος στο πλήθος που διαμαρτύρονταν στην πόλη.

«Ολόκληρο το έθνος πρέπει να στρατευτεί για να σώσει τη πλειοψηφία από τα χέρια μίας μικρής μειοψηφίας» που διαταράσσει «την εθνική μας αλληλεγγύη» υπογράμμισε.

Σε μικροεπεισόδια τη Δευτέρα τραυματίστηκε ένας αστυνομικός όταν υπερορθόδοξοι πετροβόλησαν αστυνομικούς και τους πέταξαν αβγά όταν τους ζητήθηκε να κατεβάσουν πινακίδα που ζητά τον διαχωρισμό των φύλων, ένα αίτημα που επαναφέρουν μετ’επιτάσεως τα τελευταία χρόνια.

Οι υπεροορθόξοι Εβραίοι είναι το 10% του πληθυσμού της χώρας των 7,8 εκατομμυρίων. Είναι μία δυναμική μειονότητα με υψηλό δείκτη γεννήσεων ενώ έχουν και κάποια προνόμια όπως να επιλέξουν να μην υπηρετήσουν την υποχρεωτική για άντρες και γυναίκες στρατιωτική θητεία.

Πηγή: in.gr