Η δίκη του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία διαδηλωτών και για κατάχρηση εξουσίας, άρχισε πάλι σήμερα ύστερα από καθυστερήσεις σχεδόν τριών μηνών. Ο 83χρονος Μουμπάρακ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στην Αστυνομική Ακαδημία στα περίχωρα του Καϊρου

Ο Μουμπάρακ, οι δύο γιοι του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας αντιμετωπίζουν μια σειρά από κατηγορίες μεταξύ των οποίων και συμμετοχή στην δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών και διαφθορά στη διάρκεια των τριών δεκαετιών που βρίσκονταν στην εξουσία.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των διαδηλωτών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των 18ήμερων ταραχών που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μουμπάρακ, κατέθεσαν αίτημα ζητώντας την αντικατάσταση του προεδρεύοντος δικαστή Άχμεντ Ρεφαάτ και των δύο άλλων δικαστών. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

Οι δικηγόροι κατήγγειλαν ότι οι δικαστές δεν τους έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο για να υποβάλουν ερωτήσεις κατά την εμφάνισή του στο δικαστήριο στον στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων που κυβερνά την Αίγυπτο από τις 11 Φεβρουαρίου που παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ.

Ο επιχειρηματίας Χουσέιν Σάλεμ, στενός συνεργάτης του Μουμπάρακ, δικάζεται ερήμην.

Σήμερα ο δικαστής αναμένεται να δεχτεί αιτήματα από τους δικηγόρους και να ορίσει τις ημερομηνίες για τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί για την τήρηση της ασφάλειας εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.