Ο αποκλεισμός των Στενών του Χορμούζ είναι «πολύ εύκολος» για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά προς το παρόν δεν είναι αναγκαίος, δήλωσε σήμερα ο ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαγιάρι, αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV. «Ολος ο κόσμος γνωρίζει πόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι τα Στενά και ότι βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν...Ο αποκλεισμός των στενών είναι πολύ εύκολος για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, είναι σαν να πίνεις ένα ποτήρι νερό, όπως λέμε στα περσικά... Αλλά σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη να αποκλείσουμε τα Στενά, διότι ελέγχουμε τη Θάλασσα του Ομάν και είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τη διέλευση» των πλοίων και του πετρελαίου, είπε.

«Επιδιώκουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Με τις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις, οι χώρες της περιοχής αντιλαμβάνονται ότι με τις στρατιωτικές μας ικανότητες, η διέλευση μπορεί να συνεχισθεί» μέσω των Στενών, συνέχισε.

Το ιρανικό ναυτικό άρχισε χθες Τρίτη δεκαήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στη ζώνη των στενών του Χορμούζ, από που διέρχεται το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου. Οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν ανατολικά των Στενών, στη Θάλασσα του Ομάν και στον Κόλπο του Αντεν, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό.

Χθες, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ρεζά Ραχίμι, δήλωσε ότι τα Στενά του Χορμούζ θα είναι κλειστά στη διέλευση του πετρελαίου σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων κατά των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών.

«Δεν έχουμε καμία εχθρική διάθεση ή πρόθεση άσκησης βίας...αλλά οι εχθροί θα εγκαταλείψουν τις συνωμοσίες τους μόνον όταν τους βάλουμε στη θέση τους», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, σε απάντηση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Το Παρίσι καλεί την Τεχεράνη να σεβαστεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Χορμούζ

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα το Ιράν να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο επιτρέποντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Χορμούζ, αφού η Τεχεράνη απείλησε να σταματήσει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω αυτής της στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας οδού.


«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα και στενά», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό κατά την ον-λάιν ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Τα Στενά του Χορμούζ είναι διεθνή. Ως αποτέλεσμα όλα τα πλοία, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, έχουν το δικαίωμα να διέρχονται απ' αυτά βάσει της Σύμβασης του 1982 του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς ναυτιλιακές συνήθειες», πρόσθεσε. 
TAGS