Ενδεχόμενα τουρκικά αντίποινα εναντίον των γαλλικών εταιρειών μετά την υιοθέτηση από τους γάλλους βουλευτές ενός νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας θα ήταν «παράνομα» επειδή είναι αντίθετα προς τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), προειδοποίησε σήμερα το Παρίσι.

«Δεν θα ήθελα οι Τούρκοι να ακολουθήσουν ένα τέτοιο δρόμο επειδή θα ήταν καθαρά κάτι παράνομο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Πιερ Λελούς μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2. Πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα εφαρμόσουν μέτρα αντιποίνων σε βάρος των γαλλικών επιχειρήσεων.

«Είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έχουν μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι εκτός συζήτησης για τον οποιονδήποτε να κάνει διακρίσεις σε βάρος των γαλλικών εταιρειών», συνέχισε. «Υπολογίζω στη σύνεση των τούρκων ηγετών». 

«Υπάρχει αυτό το ζήτημα της ιστορίας που δεν είναι αμελητέο», υπογράμμισε ο Λελούς, αναφερόμενος στην αρμενική γενοκτονία του 19015-17. «Όταν είναι κανείς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι καλό να κοιτάζει κατά πρόσωπο την ιστορία, χωρίς να δίνει μαθήματα σε κανένα, χωρίς να προχωρεί προς την κλιμάκωση».

«Αυτό που μου φαίνεται ουσιαστικό σ' αυτή την υπόθεση είναι η αποκλιμάκωση. Υπήρξαν πολύ σκληρές δηλώσεις από την πλευρά των τούρκων εταίρων μας», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός. 

«Πρέπει συνεπώς να βρούμε οδούς εξόδου από την κρίση. Έχουμε μείζονα κοινά στρατηγικά συμφέροντα ανάμεσα στην Γαλλία και την Τουρκία, πολλά οικονομικά συμφέροντα επίσης που δεν είναι αμελητέα», υπογράμμισε.

Η Τουρκία είναι ένας μείζων εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, με συναλλαγές που υπολογίζονται για το 2010 σε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ.