Ο επικεφαλής του φιλελεύθερου εκτός νόμου κόμματος "Κίνημα για την Απελευθέρωση του Ιράν" Εμπραχίμ Γιαζντί, 80 ετών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών από δικαστήριο στην Τεχεράνη, διότι απείλησε την "εθνική ασφάλεια", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Μοχαμάντ Αλί Νταντχά.
Καταδικάστηκε επίσης για συνεργασία "με το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Ιράν", που έχει τεθεί εκτός νόμου από τις αρχές στην Ισλαμική Δημοκρατία.  

Σύμφωνα με τον Νταντχά, ο Γιαζντί καταδικάστηκε ταυτόχρονα σε "πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων", κάτι που του απαγορεύει κάθε πολιτική δραστηριότητα.
  
Ο συνήγορος του πολιτικού είπε ότι ο Γιαζντί, που είναι σήμερα ελεύθερος, θα εφεσιβάλει την απόφαση.  

Ο Γιαζντί είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2010 κι απελευθερωθεί τον Μάρτιο φέτος. Είχε προηγουμένως συλληφθεί το 2009, στην διάρκεια των ταραχών μετά την αμφισβητηθείσα επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον Ιούνιο εκείνου του έτους.  
 
Ο Γιαζντί είχε συμμετάσχει στην πρώτη κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί στο Ιράν μετά τη νίκη της ισλαμικής επανάστασης το 1979, αναλαμβάνοντας υπουργός Εξωτερικών.
 
TAGS