Οι εργάτες των ναυπηγείων της Γένοβας Fincantieri, συνεχίζουν να διαδηλώνουν μπροστά από την είσοδο της επιχείρησης, στην τοποθεσία Σέστρι, λίγο έξω από την Γένοβα.

Οι παραγγελίες για κατασκευή νέων πλοίων έχουν σταματήσει και στους 270 εργαζόμενους που έχουν ήδη μπει σε εκ περιτροπής ταμείο ανεργίας, κινδυνεύουν να προστεθούν μέχρι τον Μάρτιο άλλοι τετρακόσιοι.

Το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil αρνήθηκε να υπογράψει την περαιτέρω προσφυγή στο ταμείο ανεργίας. Οι απεργοί έστησαν τροχόσπιτο μπροστά στην είσοδο της Fincantieri, όπου πέρασαν τα Χριστούγεννα και ζητούν από τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Κοράντο Πάσερα, να συγκαλέσει επείγουσα συνάντηση με την εργοδοσία.

«Οι επενδύσεις της Fincantieri με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, περιορίστηκαν στις 400.000 ευρώ, όσο κοστίζει ένα σπίτι στην Γένοβα. Σήμερα, φυσικά, μας λένε ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της αγοράς», εξηγεί ένας από τους διαδηλωτές.

Η μόνη παραγγελία που εκκρεμεί είναι ένα πλοίο που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Μάρτιο. Αμέσως μετά, στα ναυπηγεία του Σέστρι, μπορεί να μπει οριστικά λουκέτο. Την αλληλεγγύη τους στους εργάτες που προσπαθούν να διατηρήσουν την δουλειά τους εξέφρασαν τόσο ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, καρδινάλιος Άντζελο Μπανιάσκο, όσο και ο πρόεδρος της περιφέρειας Κλάουντιο Μπουρλάντο. 

Σε επιστολή του προς τους εργαζόμενου, τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Fincantieri, Τζουσέπε Μπόνο τονίζει ότι «η εταιρία δεν θέλει να κλείσει κανένα ναυπηγείο, αλλά, από την στιγμή που δεν υπάρχουν παραγγελίες από εφοπλιστές, δεν μπορεί να τις δημιουργήσει μόνη της. Για το λόγο αυτό» - προσθέτει ο Μπόνο- «ζητάμε από όλους να συμβάλλουν σε μια ομαδική προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση και να προστατευθεί η επιχείρησή μας στο μέλλον».