Oι πληροφορίες για μεγάλη ποσότητα υδρογoνανθράκων στο υπέδαφος της «Αφροδίτης», επιβεβαιώνονται, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κύπριου προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, o οποίος ανέφερε ότι υπολογίζονται στα πέντε με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέσο όρο τα επτά. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι το αποτέλεσμα της ερευνητικής γεώτρησης δείχνει ότι στο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη», υπάρχουν περίπου 5-8 τρισ. κυβικά μέτρα, με μέσο όρο 7 τρισ. πόδια.

Μιλώντας σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη, που μεταδιδόταν ζωντανά από όλα τα κυπριακά κανάλια, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η ανακάλυψη των αποθεμάτων αερίου αποτελεί ιστορική εξέλιξη, που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο και το λαό της και για λύση του Κυπριακού.

Χαριτολογώντας μάλιστα, ο πρόεδρος της Κύπρου (στη φωτό από την επίσκεψή του στο σημείο) δήλωσε πως θα είναι αρκετά καλός μποναμάς, «καλύτερος, όπως χαρακτηριστικά είπε «από τα μισούθκια που μας έδιναν οι γονείς μας».

Ο  κ. Χριστόφιας ευχήθηκε σε όλους καλό νέο έτος, ενώ αναφερόμενος στις δυσμενείς προβλέψεις για το 2012, δήλωσε πως ίσως ο νέος χρόνος να είναι δύσκολος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, είτε αυτές είναι πολιτικές είτε οικονομικές.  «Η δική μου απάντηση σε όλες τις προκλήσεις είναι η ενότητα και η συνεργασία, κατέληξε ο Δημήτρης Χριστόφιας.Φυσικό αέριο για 150 χρόνια

Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν, υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Πρόκειται για φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Σημειώνεται ότι το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5861 μέτρα, σε βάθος νερού 1689 μέτρων.

Τονίζεται ότι με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποσότητα αυτή μπορεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο που θα καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες της Κύπρου, καθώς και εξαγωγές για 150 χρόνια.

Το κέρδος για την Κύπρο με βάση το συμβόλαιο Φυσικού Αερίου θα είναι 75% ενώ εάν εξευρεθεί πετρέλαιο που είναι πολύ πιθανόν, το κέρδος θα ανέλθει στο 85%.

Η εταιρεία Noble Energy, η οποία διενεργεί τις γεωτρήσεις, ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έκθεση των αποτελεσμάτων των ερευνών της, ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, προχωρεί και στη σύνταξη της ανακοίνωσης για τα κοιτάσματα.
 
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο κοίτασμα, που βρέθηκε στο Οικόπεδο 12 είναι της τάξης των 9 μέχρι και 13 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Ενθουσιασμός στη Noble Energy

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό οικόπεδο 12», δήλωσε ο πρόεδρος και πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Noble Energy, Charles D. Davidson.

Η δήλωση καταγράφεται, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σε ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της στην Κύπρο.

Στη δήλωση του ο κ. Davidson αναφέρει ότι «αυτή είναι η πέμπτη στη σειρά ανακάλυψη φυσικού αερίου από τη Noble Energy και τους συνεταίρους μας στην ευρύτερη λεκάνη του Λεβιάθαν, με τα συνολικά ακαθάριστα υπολογιζόμενα αποθέματα των πέντε ανακαλύψεων μας να ξεπερνούν τα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η τελευταία ανακάλυψη στην Κύπρο τονίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα και παγκόσμια σημασία αυτής της λεκάνης».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Noble Energy προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για «την ανάπτυξη αυτής της ανακάλυψης με τρόπο που θα μεγιστοποιεί την αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους».

Η Noble Energy, αναφέρει η ανακοίνωση της, λειτουργεί τη γεώτρηση κατέχοντας το 70% των μετοχών. Η Delek Drilling και η Avner Oil Exploration θα έχουν 15% η κάθε μια, νοουμένου ότι θα δοθεί η τελική έγκριση της κυπριακής Κυβέρνησης, προστίθεται. Τέλος, η εταιρεία Noble αναφέρει πως «'το φάσμα των πιθανοτήτων του αποθέματος είναι μεταξύ 75 και 25 εκατοστημόρια».

 Πηγή: sigmalive.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ