Προκαλούν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τα ετήσια έξοδα της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, αφού σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική ύφεση οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για τη συντήρηση του θεσμού της βασιλείας ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια ευρώ. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος πληρώνεται ετησίως από το κράτος 292,752 ευρώ και φορολογείται με 40% οπότε του απομένουν 140,519 ευρώ για προσωπικές δαπάνες.

Ο πρίγκιπας Φελίπε πληρώνεται 146,376 ευρώ, ενώ η βασίλισσα Σοφία και οι τρεις πριγκίπισσες μοιράζονται 375,000 ετησίως.

Συνολικά οι κρατικές δαπάνες για την ισπανική βασιλική οικογένεια ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα 4 περίπου εκατομμύρια αντιστοιχούν σε ετήσιες πληρωμές του προσωπικού των ανακτόρων που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει περίπου 500 εργαζόμενους.

Την αποκάλυψη των βασιλικών εξόδων έκανε το ισπανικό δίκτυο ABC και αναδημοσιεύεται από το βρετανικό BBC ενώ τονίζεται ότι η ισπανική βασιλική οικογένεια αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το ακριβές ποσό που δαπάνησε το 2011 για ένδυση και προσωπικά έξοδα.

πηγή: iefimerida.gr