Το «δώρο» που δέχτηκε η Κύπρος με την επιβεβαίωση της ύπαρξης ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο υπέδαφός της, εκτός από τις θετικές συνέπειες που μπορεί να φέρει στην κυπριακή οικονομία και στους πολίτες της χώρας, μπορεί να κρύβει και πολλές παγίδες, δεδομένης της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Μεγαλονήσου και του σκληρού ράλι για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων από τις υπερδυνάμεις του πλανήτη. Στη δήλωση του ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογράμμισε ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου «δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές». Και αυτή είναι η αλήθεια, αφού η ποσότητα του φυσικού αερίου επαρκεί για δεκαετίες, εφόσον όμως υπάρξουν σωστοί πολιτικοί χειρισμοί από πολιτικής πλευράς.

Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς) κάνουν την Κύπρο ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος επενδύσεων αλλά και εκμετάλλευσης. Η Κύπρος οφείλει να συνεργαστεί με διεθνείς παράγοντες -αφού δεν διαθέτει τις υποδομές να προχωρήσει τις διαδικασίες- προσέχοντας, όμως, να μην πέσει θύμα συμφερόντων.

Τα παραδείγματα χωρών, πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου, που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης δυτικών χωρών είναι πολλά. Η Λιβύη, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία, η Ανγκόλα χτυπήθηκαν από την «κατάρα του πετρελαίου», σύμφωνα με την οποία, αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες βρέθηκε πετρέλαιο έγινα φτωχότερες. Η Κύπρος δεν αποτελεί μια αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά μία ανεπτυγμένη, η οποία, όμως θα πρέπει να προσέξει τις... συναναστροφές της και τα συμβόλαια που υπογράφει.

Η Κύπρος, αυτή τη στιγμή, συνεργάζεται με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρεία γεωτρήσεων Noble Energy (κομμάτι της οποίας είναι ισραηλινών συμφερόντων), η οποία πραγματοποιεί τις εργασίες στο «Οικόπεδο 12». Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, πατώντας στο ψευδοκράτος καιροφυλακτεί, αφού δεν θέλει να μείνει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, η Ρωσία η οποία η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Κύπρο -με χαρακτηριστικό παράδειγμα το απευθείας δάνειο που έδωσε η Μόσχα στο κυπριακό κράτος- είναι πολύ πιθανό να μπει στο παιχνίδι, ενώ πολύ πιθανή είναι και η γαλλική συμμετοχή. Η ελληνική πλευρά, είναι πολύ πιθανό να αποκομίσει κέρδος προχωρώντας σε ανάλογη συμφωνία (υδρογονάνθρακες κοντά στην Κρήτη;) και δεδομένου οτι ανήκει στη συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ, όμως δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας όλα είναι ρευστά.

To ζήτημα για την Κύπρο είναι να καταφέρει να εκμεταλλευτεί την τύχη που είχε να βρει υδρογονάνθρακες στο υπέδαφός της και να μην πέσει θύμα των αδηφάγων συμφερόντων που θα περιμένουν στη γωνία για να εκμεταλλευτούν τους υδρογονάνθρακές της. Η συμμαχία με το Ισραήλ, και τις ΗΠΑ κατ' επέκταση, είναι ουσιαστικά ένα είδος «ασπίδας» από απειλές τύπου Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η κυπριακή πλευρά ήξερε ότι εκχώρησε κομμάτι του πλούτου της αφού εάν δεν το έκανε, οι υδρογονάνθρακες θα έμεναν κρυμμένοι στα έγκατα της γης του Οικοπέδου 12.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, ώστε να μην λάβουν οι ιδιωτικές εταιρείες ξένων συμφερόντων  τα ηνία της χώρας. Γιατί τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί και ο ενεργειακός πλούτος θα έχει μεταμορφωθεί σε κατάρα. Η ευθύνη της κυβέρνησης Χριστόφια, καθώς και των επόμενων που θα ακολουθήσουν, είναθι μεγάλη.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος


Σχετικά Θέματα:

Κύπρος: Πάνω από 100 δισ. δολάρια η αξία του φυσικού αερίου στο Oικόπεδο 12