Ο ευρωπαϊστής αρχηγός των φιλελευθέρων δημοκρατών και αντιπρόεδρος της συμμαχικής κυβέρνησης υπό τον Ντέηβιντ Κάμερον, Νικ Κλεγκ εχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να επηρεάσει ουσιαστικά την ατζέντα του βρετανού πρωθυπουργού στην προσεχή συνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο τέλος του Ιανουαρίου 2012, κάτι που δεν είχε κάνει στην τελευταία σύνοδο στις Βρυξέλλες, όταν ενημερώθηκε καθυστερημένα για το βέτο του Ντέιβιντ Καμερον,και για το οποίο δημοσιοποίησε την αντίθεση του. Ο Νικ Κλεγκ προετοιμάζει τώρα διάσκεψη στο Λονδινο, στις 9 Ιανουαριου, με την συμμετοχή ευρωπαίων πολιτικών και υπουργών, οι οποίοι ταυτίζονται ιδεολογικά με τους φιλελευθέρους δημοκράτες στο θέμα της Ευρώπης, προκειμενου να καταλήξουν σε κοινές θέσεις εν όψει της προσεχούς συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι φιλελεύθεροι δημοκράτες υποστηρίζουν οτι το βετο του Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες ήταν επιζήμιο για τα βρετανικά συμφέροντα γιατί οδηγεί την Αγγλία σε μερική απομονωση,με αποτέλεσμα όπως δήλωσε ο φιλελεύθερος υπουργός ενέργειας Κρις Χιουν, αλλοι να διαχειρίζονται τα συμφέροντα μας.

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί τώρα η φράση οτι «εάν δεν είσαι στο τραπέζι, δεν είσαι και στο μενού». Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 77% των Βρετανών επιχειρηματιών και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του συντηρητικού κόμματος εκφράζονται πολύ θετικά για την στάση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Νικ Κλεγκ δηλωσε στην εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard ότι στην προσεχή σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο θα πρέπει να προωθηθούν ξεκάθαρες ιδέες που θα αποβλέπουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης,της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Μια τέτοια ατζέντα θα πρέπει να έχει στην σύνοδο κορυφής η συμμαχική μας κυβερνηση", δήλωσε ο Νικ Κλεγκ.